Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Να καλυφθούν άμεσα τα κενά προσωπικού στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού Ηλείας»

           Ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Κώστας Ζαχαριάς, ζητώντας την άμεση στελέχωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του Νομού Ηλείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας τους. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη της βουλευτού Ηλείας με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και την ενημέρωση που είχε από την Διευθύντρια  και το ιατρικό προσωπικό για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και η επίσκεψη στο ΠΕΔΥ Πύργου.
Στην Ερώτηση καταγράφεται αναλυτικά και κοινοποιείται προς το Υπουργό η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) των χωριών του Νομού, πολλά από τα οποία δεν καλύπτονται από κανέναν ιατρό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και ειδικά των συνταξιούχων που έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα της συνταγογράφησης  και της παροχής ΠΦΥ. Διαπιστώνεται ότι οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας είναι έντονα υποβαθμισμένες και σε πολλές περιοχές ανύπαρκτες. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του Νομού μας, οι οποίοι αναγκάζονται να διασχίσουν μέχρι και 40 χιλιόμετρα ορεινού όγκου προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν απάνθρωπο. Μεγάλες αποστάσεις αναγκάζονται να διανύουν και συνταξιούχοι για να μπορούν να γράφουν τα φάρμακα τους.
 
Ο Υπουργός ενημερώνεται από τους βουλευτές ότι εξαιτίας και των αποσπάσεων προσωπικού ώστε να καλυφθεί τμήμα των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου (ΓΝ) Πύργου, πολλά ΚΥ του Νομού είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι όποιες υπηρεσίες να παρέχονται με πολλά προβλήματα και χάρη στην υπεράνθρωπη, φιλότιμη προσπάθεια του υφιστάμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όπου αυτό υπάρχει, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στη μεταφορά ασθενών με τα ασθενοφόρα, ύστερα και από τη μετάταξη των οδηγών στο ΕΚΑΒ.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο ΠΕΔΥ Πύργου, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς δεν διαθέτει βασικές ειδικότητες όπως παθολόγου, καρδιολόγου και παιδιάτρου, ενώ σε μηνιαία βάση ο ιατρός υποδοχής δέχεται 700-800 άτομα.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι εφημερίες των ΚΥ γίνονται με πολλή δυσκολία και, αρκετές φορές, χωρίς  το  απαραίτητο  βοηθητικό προσωπικό, δεδομένου ότι πολλοί ιατροί αναγκάζονται να καλύπτουν και εφημερίες στα ΓΝ Πύργου και Αμαλιάδας. Αποκορύφωμα αποτελεί η κατάσταση στα ΚΥ Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, τα οποία λόγω των ελλείψεων δεν έχουν τη δυνατότητα να εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα.
Εξ άλλου, μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει στην από 11/04/2014 Ερώτηση των βουλευτών σχετικά, μεταξύ άλλων, και με τις ελλείψεις προσωπικού στο ΓΝ - ΚΥ Κρεστένων.

Οι βουλευτές του ΣΥΙΡΖΑ υποστηρίζουν ότι  πρέπει να προστατεύεται για κάθε κάτοικο το δικαίωμα  της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες του δημοσίου συστήματος υγείας, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μας και ζητούν από τον Υπουργό να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Ηλείας.



.