Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Η Συγκυβέρνηση απαλλάσσει από φόρους και πρόστιμα Τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες, τη στιγμή που εξοντώνει και υπερφορολογεί τους πολίτες»

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη με θέμα την επιχειρούμενη απαλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς από φόρους και τέλη μεταβίβασης των ακινήτων της Αγροτικής Τράπεζας.
Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών από την συγκυβέρνηση με σκοπό να απαλλαχθούν από τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι στην περίπτωση της «εξαφάνισης» της Αγροτικής Τράπεζας, «χαρίσθηκαν» περιουσιακά στοιχεία πάνω από 1 δις ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς με ένα προκλητικά χαμηλό αντάλλαγμα 95 εκ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία της περιουσίας της Αγροτικής υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε το 1,5 δις ευρώ. Στη συνέχεια, με βάση την οριστική αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής, η Πειραιώς εισέπραξε αυξημένη προικοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 7,47 δις ευρώ περίπου για τα υγιή στοιχεία που της μεταβιβάστηκαν.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες υπερφορολογούνται ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται, παρατηρούνται μια σειρά από απαλλαγές ή παραλείψεις απόδοσης φόρων και προστίμων σε τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες.


Η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που απαλλάσσεται από φόρους και τέλη αποδεικνύει την παράλογη οικονομική πολιτική που ακολουθείται από την συγκυβέρνηση παρόλο που η επιδίωξη αύξησης των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου είναι διακηρυγμένη της απόφαση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Οικονομικών αν εισπράχθηκαν τα τέλη από τον όμιλο της Πειραιώς ή αν επιβλήθηκαν τα νόμιμα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Ζητούν επίσης να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που αφορούν στη μεταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που «εξαφανίστηκαν» με βάση το νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών, καθώς επίσης και οι αποδείξεις καταβολής των φόρων και λοιπών τελών μεταβίβασης.


.