Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του χρέους και συνολικότερα στην άσκηση εθνικής πολιτικής με τις πολιτικές δυνάμεις της Συγκυβέρνησης

Τις μέρες αυτές παρακολουθήσαμε τους πανηγυρισμούς της Συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για έξοδο από τα μνημόνια μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης, που όμως δεν κράτησαν πολύ. Γιατί αυτό που δεν είπαν στον Ελληνικό Λαό είναι ότι αυτή η εκδοχή θα συνοδεύεται από ενισχυμένη επιτήρηση όπως ορίζει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία απέρριψαν αυτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να έχουν την τρόικα πάνω από το κεφάλι τοAυς και να παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας. Εδώ έχουμε τα νεοφιλελεύθερα κόμμα της Συγκυβέρνησης που όχι μόνο δεν ορθώνουν το ανάστημά τους να υπερασπιστούν όλους αυτούς που πλήττονται, όχι μόνο δεν διαπραγματεύονται ουσιαστικά, αντίθετα προσπαθούν να πείσουν ότι έχουμε χρέος βιώσιμο. Ένα χρέος που σήμερα ανέρχεται στα 322,4 δις. ευρώ και αντιστοιχεί στο 174,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας. Παγκοσμίως χαρακτηρίζεται οριακά μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος μίας χώρας, όταν ξεπερνάει το 90% του ΑΕΠ και απαιτείται αναδιάταξη αυτού άμεσα ή μεσοπρόθεσμα.
Στην ίδια λογική της συνέχισης της καταστροφικής Μνημονιακής διαχείρισης κινείται και ο Προϋπολογισμός για το 2015, του οποίου οι στόχοι - προβλέψεις είναι ακριβώς οι ίδιοι με όσα προβλέπονται και στο Μεσοπρόθεσμο 2015-2018, το οποίο σχεδίασε και ενέκρινε η Τρόικα πριν από πέντε μήνες.
Ειδικότερα:
■ Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προϋπολογισμού είναι η ενίσχυση της φοροεπιδρομής σε βάρος των εργαζομένων, των μισθωτών και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (πρόβλεψη για ποσό ύψους 3% του ΑΕΠ). Τα φορολογικά έσοδα του κράτους για το 2015 θα αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ (από 45,62 δισ. ευρώ το 2014 στα 47,03 δισ. ευρώ το 2015), αύξηση την οποία θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες κλπ) θα είναι φουσκωμένος κατά 520 εκατ. Ευρώ, ενώ οι φόροι στην περιουσία θα αυξηθούν κατά 80 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων, δηλ. των ανωνύμων εταιριών, θα μειωθεί (!) κατά 88 εκατ. ευρώ.
■ Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, η περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
■ Συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν πάνω από €1,1 δις σε σχέση με φέτος
■ Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά €400 εκατ. σε σχέση με φέτος. Ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται αυτό το νέο ψαλίδισμα των κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί για τη νέα χρονιά στο ελαχιστότατο ποσό των 6,4 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. που προβλέπονται για το 2014). Η καθήλωση του ΠΔΕ σε τόσο χαμηλά επίπεδα καθιστά την Ελλάδα παραγωγική και οικονομική έρημο, με το στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το επόμενο έτος να φαντάζει "όνειρο θερινής νυκτός".
■ Η ιδιωτική κατανάλωση (το επίπεδο πρόσβασης της κοινωνίας στα είδη κατανάλωσης και επομένως και δείκτης σχετικής ευημερίας) από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει υποχωρήσει κατά -30% και προβλέπεται μια οριακή και ασθενική ανάκαμψη αυτής για το 2015 κατά +1,6%. Για να γίνει κατανοητό, η ιδιωτική κατανάλωση με την ασκούμενη πολιτική στην καλύτερη των περιπτώσεων στο τέλος του 2015 θα έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 15 έτη.
■ Η Δημόσια Κατανάλωση και το 2014 και το 2015 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά -1,8% και -2,0% αντίστοιχα. Το πρωτογενές πλεόνασμα επιβάλλει τέτοιες περικοπές με αντικοινωνικό πρόσημο. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση υποχωρούν βίαια στη χώρα μας στο όνομα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
■ Για τις επενδύσεις προβλέπεται σημαντική αύξηση το 2015 ύψους +11,7%. Μία αύξηση που βασίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, που στερούν δημόσιες υποδομές από τον ελληνικό λαό και από την άναρχη και εμπροσθοβαρή κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων (ΣΕΣ 2014-2020) που θα λείπουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα επόμενα έτη.
Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας της Αριστεράς που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από τους παραπάνω στόχους του Προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα θα τους αναθεωρήσει με γνώμονα τις άμεσες κοινωνικής ανάγκες της χώρας μας.
Δεν δεσμεύεται από τις υπογραφές της Συγκυβέρνησης για το χρέος και την οικονομική πολιτική καθώς πιστεύουμε ότι είναι καταστροφικές για το παρόν και το μέλλον της χώρας, αλλά και γιατί δεν έχουν την λαϊκή έγκριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του κόμματος μας έχει δημόσια διατυπώσει ότι το μόνο χρέος που αναγνωρίζει είναι αυτό απέναντι στις επόμενες γενιές. Με αυτή την πολιτική δέσμευση από τη μεριά μας οποιαδήποτε συζήτηση για συνέχιση αυτής της Συγκυβέρνησης είναι για εμάς ταυτισμένη με τη συνέχιση και το βάθεμα της λιτότητας, της υποτέλειας, της δημοκρατικής συρρίκνωσης και της παραγωγικής αποδιάρθρωσης της χώρας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ χρέος είναι να παλέψουμε ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση που έχουν δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη οι σταυροφόροι του νεοφιλελευθερισμού.
Το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη έχει βρει ήδη άμεσους αποδέκτες στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα βλέπουμε ότι στην Ισπανία το αριστερό κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ στην Σλοβενία το κόμμα «Ενωμένη Αριστερά» είναι το τρίτο δημοφιλέστερο με συνεχή ανοδική τάση. Στην πατρίδα μας έχουν ωριμάσει ήδη η συνθήκες για να «σπάσει» ο πάγος των μνημονίων σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο. Αυτή ακριβώς την ωρίμανση βλέπουν μπροστά τους οι εγχώριες, αλλά και διεθνείς δυνάμεις των «αγορών» και προσπαθούν με κάθε μέσο να την αποτρέψουν.
Δεσμευόμαστε ότι δεν θα υποχωρήσουμε όσο μεγάλες και να είναι οι πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, αλλά και από το εγχώριο τρίγωνο της διαπλοκής (κόμματα εξουσίας, τράπεζες, διαπλεκόμενα ΜΜΕ). Άλλος δρόμος για εμάς δεν υπάρχει…
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σαφές σχέδιο αντιμετώπισης των δανειστών στη βάση των αποφάσεων του Συνεδρίου του, που έχει ως προϋπόθεση την ανατροπή της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς που θα προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και την ακύρωση των επαχθών όρων τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ασφαλώς την απόρριψη νέων μνημονιακών δεσμεύσεων που πιθανόν να συνοδεύουν την λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης».
Γίνεται κατανοητό ότι υπό αυτό το πρίσμα για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του χρέους και συνολικότερα στην άσκηση εθνικής πολιτικής με τις πολιτικές της Συγκυβέρνησης ή οποιεσδήποτε μνημονιακές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μέσω της προκήρυξης εθνικών εκλογών τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την μεγαλύτερη εκλογική, πολιτική και κοινωνική συσπείρωση για να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία έχει ισοπεδώσει την κοινωνία.
Αυτές οι πολιτικές δεσμεύσεις είναι οι βασικοί όροι για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, της δημοκρατικής ομαλότητας και της συγκρότησης σταθερών βάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Δημοσιεύθηκε 23-11-2014 στην ''ΠΑΤΡΙΣ΄΄ Πύργου


.