ΣΥΡΙΖΑ :Η ΜΝΗΜΟΝΗΙΑΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ

Επίσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκευή 17/10/14 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, με τον υπεύθυνο του τμήματος Υγείας Π. Μυλωνόπουλο και τα μέλη της Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΕΙΑΣ Νίκο Παπαβασιλείου και Κυριάκο Μπίστα, στο Κέντρο Υγείας Αρχ. Ολυμπίας και στο ΠΕΔΥ Πύργου.
Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας συζήτησαν τα προβλήματα με την Διευθύντρια κ. Β. Καπόμπαση και το ιατρικό προσωπικό. Από την πλευρά της διοίκησης, εκφράστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό:
· οι Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι υποβαθμισμένες και σε πολλές περιοχές ανύπαρκτες .
· Τα περιφερειακά ιατρεία των Δ.Δ Βασιλάκι, Κούμανι, Μουζάκι, Γουμέρου, Χελιδόνι, Κρυονέρι δεν έχουν γιατρό με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής και ειδικά των συνταξιούχων που έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα της συνταγογράφησης και της Πρωτοβάθμιας παροχής Υγείας .
· Με δεδομένες τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας ( μόνο 2 γενικοί ιατροί, μία νοσηλεύτρια το πρωί και ανύπαρκτο διοικητικό προσωπικό, εξαιτίας των αποσπάσεων που έχουν γίνει προς το νοσοκομείο του Πύργου) το ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει προβλήματα κατά την αυξημένη προσέλευση των ασφαλισμένων – συνταξιούχων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει.
· Οι εφημερίες του Κέντρου Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας εκτελούνται - προς το παρόν- όλες τις ημέρες του μήνα, αρκετές φορές όμως οι εφημερεύοντες ιατροί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, επειδή τυχαίνει να εφημερεύουν μόνοι τους χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό.

Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Π.Ε.Δ.Υ έγινε ουσιαστική συζήτηση με τον Διευθυντή κ. Στασινόπουλο Β. και με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Εκφράστηκαν οι δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ύστερα από τη μετατροπή του οργανισμού σε Π.Ε.Δ.Υ, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή (ύστερα από τη συγχώνευση της μονάδας της Αμαλιάδας ).
Την περίοδο αυτή τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ στον Πύργο λειτουργούν χάρις στις ευσυνείδητες προσπάθειες των 6 ιατρών που αυτή τη στιγμή διαθέτει η μονάδα - από τους οποίους μόνο οι 3 (2 πνευμονολόγοι και 1 ουρολόγος ) προσφέρουν θεραπευτικό έργο . Η προσπάθεια όμως που καταβάλλουν όλοι είναι μεγάλη και εξυπηρετούν τον κόσμο που τους επισκέπτονται καθημερινά. Όπως μας ενημέρωσε ο Δ/ντής κ. Στασινόπουλος Β «αναμένεται» να στελεχωθεί η μονάδα με 3 γενικούς ιατρούς, 2 παιδίατρους και 2 μικροβιολόγους (σημ. επικουρικούς για 3 χρόνια).
Η Βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, ύστερα από τις επισκέψεις που έχουν γίνει στα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, καθώς και στο πρώην ΕΟΠΠΥ αναφέρθηκε στην απελπιστική εικόνα που παρουσιάζει η πρωτοβάθμια Υγεία του Νομού μας.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η πραγματική στόχευση της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι:
1. Η αξιοποίηση των 8.500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ ως « δεξαμενής» διαθεσιμότητας και απολύσεων.
2. Η πλήρης κατεδάφιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κατάργηση υγειονομικών μονάδων και περιστολή των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
3. Η μετατροπή της ΠΦΥ σε προνομιακό χώρο επενδυτικής δραστηριότητας για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται :
• Να δημιουργήσει ένα σταθερό κοινωνικό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας περίθαλψης.
· Να στηρίξει και να αναβαθμίσει τις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ χωρίς διαθεσιμότητες και απολύσεις.
· Να ανασυγκροτήσει το ΕΣΥ και την ΠΦΥ δημιουργώντας έναν σοβαρό χάρτη υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.


.