Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ολυμπία Οδός».


Επικοινωνία είχε σήμερα(3-09-2014) η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή Επιχειρησιακού Προγράμματος Προσπελασιμότητας για το ζήτημα της δημοπράτησης της “Ολυμπίας Οδού”, καθώς μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση των συμβάσεων παραχώρησης, το έργο μετά την Πάτρα απεντάχθηκε και προβλέφθηκε σε ξεχωριστό άρθρο ως δημόσιο έργο. Από την ενημέρωση προέκυψε ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι πόροι στα δημόσια ταμεία για την πλήρη αποπεράτωση του έργου Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Αυτό βέβαια επιβεβαιώνει τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή για τις τροποποιημένες συμβάσεις όσο αφορά τον χρόνο αλλά και την ίδια την δυνατότητα υλοποίησης όλου του φυσικού αντικειμένου στο τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα.


Όπως ενημερώθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την αρμόδια Αρχή, το έργο επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών να «σπάσει» σε κομμάτια επιβεβαιώνοντας ακόμη περισσότερο τους προβληματισμούς μας για την τελική τύχη του αυτοκινητόδρομου. Το τμήμα Πάτρα-Πύργος ανέφερε η Διαχειριστική Αρχή ότι έχει ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014-2020 και έχει υποβληθεί ο σχετικός φάκελος προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (17/07/2014). Συγκεκριμένα στο σχετικό έγγραφο (σελ. 30) αναφέρονται τα εξής: «4) Στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου (∆) του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και του στρατηγικού στόχου V του ΕΣΠΑ 2014-2020 Συγκεκριµένα στο τέλος της Προγραµµατικής Περιόδου θα έχει επιτευχθεί: Ολοκλήρωση αυτοκινητόδροµων διπλού κλάδου συνολικού µήκους 202χλµ. − Μείωση Χρονοαπόστασης: Πάτρα–Πύργος από 1:05 σε 0:38, Πύργος-Καλαµάτα από 1:48 σε 1:07, Λαµία–Τρίκαλα από 1:05 σε 0:55 (από 1:50 σε 1:05 µε ΕΠ-ΕΠ). − Βελτίωση Προσπελασιµότητας: Πάτρα–Πύργος71,4%, Πύργος-Καλαµάτα 61,4%, Λαµία–Τρίκαλα 17%.».

Επίσης η αρμόδια Αρχή πληροφόρησε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό που θα υλοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποιων εμπροσθοβαρών εργασιών στη λογική ότι το έργο είναι άμεσης ενέργειας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για να προεξοφληθεί η τελική θετική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την τελική έγκριση ή μη για την ολοκλήρωση του τμήματος Πάτρα – Πύργος θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Οκτώβριο.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι, διακρίνοντας για ακόμη μια φορά τις σημαντικότατες καθυστερήσεις και τις τεχνητές κρίσεις που καταγράφονται μονίμως σε όφελος των εθνικών μας εργολάβων και τραπεζιτών, θα παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη του θέματος. Δεν θα επιτρέψουμε το πετσόκομμα της Ολυμπίας Οδού ανάλογα με τα εργολαβικά συμφέροντα και θα αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες εάν θα εγκριθούν οι λεγόμενες εμπροσθοβαρείς εργασίες χωρίς να αναμένεται η συνολική έγκριση του προγράμματος προσπελασιμότητας.


.