Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ «Αποκλεισμός αμπελοκαλλιεργητών από τις ενισχύσεις για τον περονόσπορο».


Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με αφορμή την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύει τις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες για ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες που επλήγησαν το 2011 από περονόσπορο, καθώς πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είχαν σημειωθεί προσβολές από το μύκητα, μένουν εκτός ενισχύσεων.
 
Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι 5 μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπ’ αριθμ. 675/92751 ΚΥΑ («ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων» μεταξύ άλλων και σε αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η εκμετάλλευση είχε πληγεί από περονόσπορο ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος − Δεκέμβριος 2011), είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι πλήθος περιοχών θα απουσίαζαν από τη λίστα των επιλέξιμων περιοχών. Η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και μαζί τους χειρότερους φόβους των αμπελοκαλλιεργητών, ειδικά σε περιοχές όπου η καταστροφή ανερχόταν άνω του 60% της παραγωγής. Στις επιλέξιμες περιοχές για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια περιλαμβάνονται μόλις 20 Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, ΠΟΠ και ΠΓΕ, και θα έπρεπε να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι να πολεμιέται.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση τους ζητούν να προβλεφθεί στη σχετική ΚΥΑ το συνολικό εγκριθέν ποσό από την Κομισιόν το οποίο ανέρχεται στα 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. αφορούν αποκλειστικά την αποζημίωση για τον περονόσπορο, διότι σήμερα προβλέπεται συνολική δαπάνη 28,5 εκατ. ευρώ. Επίσης ζητούν από το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεύρυνση του πίνακα επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων και σε άλλες περιοχές, στις οποίες είχε χτυπήσει ο περονόσπορος, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής και να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας.



.