Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ : Απροσπέλαστες οι καλλιέργειες των αγροτών της Τ.Κ Μακρισίων του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας Νομού Ηλείας, λόγω αυθαιρεσιών στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΥΔΡΗΛ το φράγμα του Αλφειού. Προς τους κ.κ.Υπουργούς: Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Άλλαγής και Εσωτερικών



 Από το 2010 που λειτούργησε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα του Αλφειού ποταμού στην περιοχή Φλόκα της Τοπικής Κοινότητας Μακρισίων, κάθε χειμώνα, οι καλλιέργειες πλημμυρίζουν ανεξάρτητα αν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις ή όχι στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε τη συγκομιδή, ούτε τη φροντίδα των νόμιμων καλλιεργειών τους. Η αιτία είναι η μη λειτουργία του υπερχειλιστή του ως άνω εργοστασίου, λόγω παντελούς έλλειψης συντήρησής του, και το  σκόπιμο κλείσιμο των υδατοφραγμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση νερού, άρα και μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από την εταιρεία που το εκμεταλλεύεται. 
 
Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο  στο φράγμα του Αλφειού στο Φλόκα του νομού Ηλείας, εγκαινιάστηκε το 2010 και παράγει και διαθέτει ρεύμα στη ΔΕΗ. Ανήκει κατά 80% στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατά 20% στον ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού και δόθηκε προς εκμετάλλευση στην Κοινοπραξία ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ-ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ. Παραμένουν άγνωστα η χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης από την εταιρία καθώς και τα κέρδη που αποκομίζει από την πώληση του ρεύματος στην ΔΕΗ. Το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση αυτόματα και συνδέεται με τον υποσταθμό της ΔΕΗ Πύργου στο Κουζούλι, με εναέριο αγωγό μήκους περίπου 16 χλμ. Η ισχύς των εγκατεστημένων στροβίλων είναι 7,08 μεγαβάτ και η ηλεκτρική ισχύς 6,594 μεγαβάτ (MW). Το εν λόγω έργο όπως διακηρυκτικά αναφερόταν από τοπικούς παράγοντες  θα συνέβαλε δραστικά και στην εύρυθμη λειτουργία του φράγματος του Αλφειού αφού θα κρατούσε τη στάθμη του νερού έναντι του φράγματος σε σταθερά επίπεδα, εξασφαλίζοντας κατά προτεραιότητα τις απαιτούμενες αρδευτικές ποσότητες νερού.
Αυτό επιβεβαιώνεται  και από το πρόσφατο έγγραφο (με αριθμό Πρωτοκόλλου 32809/901/15-03-2013) έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς την Κοινοπραξία ότι «η εταιρεία υποχρεούται να τηρεί πιστά τις οδηγίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας καθώς και ότι η λειτουργία του φράγματος και των θυροφραγμάτων αυτού, όσον αφορά στη προστασία του ιδίου του φράγματος και των παρόχθιων ιδιοκτησιών από πλημμύρες, να γίνεται κατά προτεραιότητα και ανεπηρέαστα από τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του υπάρχοντος αρδευτικού δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών».
Εξ άλλου οι καλλιεργητές με αναφορά τους προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας στις 25/1/2013 επισημαίνουν ότι «η μη διατήρηση ανοικτών των υδατοφρακτών στο φράγμα Φλόκα συνέχώς κατά την χειμερινή περίοδο, και το άνοιγμα του φράγματος του Λάδωνα με τρόπο που αφήνει τα νερά του φράγματος απότομα και σε τεράστιους όγκους, να κατευθύνονται  προς στον Αλφειό, αποτελούν εγκληματικές ενέργειες επειδή αυτοί που προβαίνουν στις πράξεις αυτές και έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των φραγμάτων, γνωρίζουν ότι θα προκληθούν με βεβαιότητα πλημμύρες στην περιοχή μας[…]».
      Από πλευράς του  ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού επισημαίνεται ότι και κατά τους θερινούς μήνες καταγράφονται προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών αφού το νερό, από τους ποταμούς Ερύμανθο και Λάδωνα, δεν επαρκεί για την άρδευση των καλλιεργειών και το πρόβλημα επιδεινώνεται από την λειτουργία του εργοστασίου, που λειτουργεί ανεξέλεγκτα ακόμα και τις νυχτερινές ώρες και βγάζει εκτός λειτουργίας τις διώρυγες.
Επί πλέον ζητήματα θέτει ο ίδιος ΓΟΕΒ
-     Για την δυσλειτουργία στο αντλιοστάσιο των Μακρισίων και το υψηλό κόστος ενέργειας που προκύπτει από την μη συντήρηση  του σύστηματος αποστράγγισης του αντλιοστασίου.
-     Για την μη καταβολή του μεριδίου που αντιστοιχεί, με βάσει το καταστατικό, στον ΓΟΕΒ από την περιφέρεια και την εταιρεία –Αναπτυξιακή-;
-     Για την μη τήρηση του καταστατικού που προβλέπει ότι προηγείται η άρδευση και εφόσον υπάρχουν περισσεύματα νερού θα λειτουργήσει το εργοστάσιο.
    Επιτακτική είναι η ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στον Αλφειό ποταμό, όπως έχουμε καταδείξει με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4212/25.11.2013 Ερώτησή μας καθώς και η ανάγκη συνολικής οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού. Η καθυστέρηση της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων έχει σαν αποτέλεσμα την μη απομάκρυνση των αδρανών υλικών που σωρεύονται με αποτέλεσμα να ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού. Επιπροσθέτως τα αντιπλημμυρικά έργα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν  και την ενίσχυση κατά τόπους των υφιστάμενων αναχωμάτων της ευρείας κοίτης του ποταμού  του προστατευτικού αναχώματος στη θέση «Ποτόκι» της Τ.Κ Μακρισίων.
      Μείζονος σημασίας εξ άλλου θέμα είναι και οι συνεχιζόμενες εδώ και χρόνια παράνομες αμμοχαλικοληψίες από την ευρύτερη περιοχή του ποταμού Αλφειού.
Επειδή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή των Μακρισίων.
Επειδή, στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 4212/25-11-2013 ερώτηση μας για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Νομού Ηλείας δεν πήραμε ουσιαστική απάντηση από τα ερωτώμενα Υπουργεία.
Επειδή, η κατασκευή και η λειτουργία υποδομών ενέργειας δεν πρέπει να υποβαθμίζει και να καταστρέφει άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και το περιβάλλον.
Επειδή, η αντιπλημμυρική προστασία στο Νομό Ηλείας καθυστερεί με τραγικές συνέπειες κάθε χρόνο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
·     Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλιστούν οι καλλιέργειες στην περιοχή των Μακρισίων οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο από τη μη εύρυθμη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΥΔΡΗΛ;
·     Γνωρίζετε τη χρονική διάρκεια της σύμβασης και για ποιο λόγο δεν αποδίδονται τα έσοδα από τα κέρδη του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον τοπικό ΓΟΕΒ;
·     Σε τι ενέργειες θα προβείτε για τον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση του πεπαλαιωμένου  αρδευτικού δικτύου της περιοχής;
·     Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης προσφοράς για το αντιπλημμυρικό έργο στον Αλφειό Ποταμό και ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση και την οικονομική επιβάρυνση του έργου με το ποσό της διαφοράς των δύο προσφορών;
·     Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες οριοθέτησης του υπολοίπου τμήματος του Αλφειού ποταμού και  τα αντιπλημμυρικά έργα μετά την ανακήρυξη του δευτέρου εργολάβου ως αναδόχου του έργου;





.