Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ : Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες των σχολείων του νομού Ηλείας για το σχολικό έτος 2013-2014



Ερώτηση εκ νέου και προς το Υπουργείο Εσωτερικών κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρη Στρατούλη, με αφορμή των δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων καθαριστριών στα σχολεία του Νομού Ηλείας για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:


«Καταθέσαμε την υπ’  αριθμ. Πρωτ. 5598/22.1.2014 Ερώτηση προς τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών για το ζήτημα των απλήρωτων καθαριστριών με συμβάσεις μίσθωσης έργου στα σχολεία του Νομού Ηλείας.
Μέχρι σήμερα έχει απαντήσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο απλά αναπαράγει την πληροφορία ότι έχουν εκδοθεί τα υπ’  αριθμ. Πρωτ. 244647 και 259691/2013 χρηματικά εντάλματα και έχει επιχορηγηθεί το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης με το ποσό των 15.800.000 € προκειμένου να προβεί στην εξόφληση των εν λόγω υποχρεώσεων.»
Σε επικοινωνία που είχαμε με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών απλά μας επιβεβαίωσαν τα παραπάνω και τόνισαν ότι αρμόδιο είναι το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει να ενημερωθούμε και να καταγγείλουμε το γεγονός στο αρμόδιο τμήμα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, αλλά δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα εφικτό.
Όπως είχαμε δεσμευτεί επανερχόμαστε άμεσα δια μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τώρα προς το Υπουργείο Εσωτερικών καθότι οι εργαζόμενες καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι δεν είναι παρίες, όπως τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές του Νομού Ηλείας, αλλά εγγυητές της ίδιας της κοινωνικής αναπαραγωγής και πρέπει να λαμβάνουν απρόσκοπτα τη νόμιμη αμοιβή για το παραγόμενο έργο τους.
Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον Υπουργό Εσωτερικών εάν γνωρίζει ότι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα οι εργαζόμενες καθαρίστριες στα σχολεία του Νομού Ηλείας και εάν ναι ποιος ευθύνεται θεσμικά και πολιτικά γι’  αυτό. Επίσης  σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες στα Δημόσια Σχολεία του Νομού Ηλείας και τι σκοπεύει να κάνει ώστε να σταματήσει το καθεστώς της μη καταβολής σε σταθερή βάση, όπως ορίζει η νομοθεσία των εργαζομένων στο κλάδο της καθαριότητας στα δημόσια σχολεία.


.