Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Υπουργός Ανάπτυξης και συνολικά η Κυβέρνηση με τη στάση τους οξύνουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα στο ζήτημα των μεταναστών εργατών γης στην Ηλεία αλλά και σε όλη τη χώρα.

   Η βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 20/2/2014, για την τροπολογία που κατέθεσε ως επικεφαλής ομάδας εννέα (9) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε το μείζον θέμα της απασχόλησης χιλιάδων μεταναστών εργατών γης, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και γίνονται αντικείμενο απόλυτης εκμετάλλευση

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν την ανάγκη για παροχή άδειας διαμονής διάρκειας ενός έτους σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι εργάζονται ως εργάτες γης μέχρι τις 15/2/2014, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, με δυνατότητα ανανέωσης, καθώς η πρόσφατη ΚΥΑ για το ίδιο θέμα δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να λύσει το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, μιας και έχει αρχίσει ήδη η εντατική καλλιέργεια του προϊόντος.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης την εκ νέου κατάθεση τροπολογίας που είχε κατατεθεί πριν από δύο μήνες από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και επισήμανε ότι ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δε μπορούμε να δεχθούμε λογικές βιομετρικής καταγραφής και ταύτισης δικαιωμάτων ενός εργάτη με ένα συγκεκριμένο εργοδότη, κάτι που παραπέμπει σε ημιφεουδαρχικές μορφές εργασιακών σχέσεων.
Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου στην ομιλία του στην Ολομέλεια ανέφερε ότι και οι δυο τροπολογίες είναι πολύ σημαντικές και ότι θα τεθούν υπόψη των Υπουργών την Τετάρτη 26/02/2014 ώστε να τεθούν προς ψήφιση.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση στις 26/02/2014, επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση να μη γίνουν δεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες για τους εργάτες γης και επομένως να μη δοθεί καμιά λύση.
Στην κυβέρνηση είναι άμεση ανάγκη να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργατών μεταναστών και των αγροτών, δηλαδή από τη μια ο Υφυπουργός Εργασίας να θεωρεί σημαντικές τις τροπολογίες κι από την άλλη ο Υπουργός Ανάπτυξης να μην τις κάνει δεκτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι το εν λόγω θέμα δεν είναι σε καμία περίπτωση πεδίο για εξυπηρέτηση πρόσκαιρων επικοινωνιακών αναγκών των κομμάτων των μνημονίων παραμονές των εκλογών και θα επανέλθει άμεσα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για την προοδευτική και βιώσιμη επίλυση του εν λόγω ζητήματος.



.