Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: Για τη στέγαση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και ο Δήμος Πύργου εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα.



   Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (εκκρεμεί η απάντηση των Υπουργείων Παιδείας και Υποδομών) στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Αναστάσιου Κουράκη σχετικά με το ποια είναι τα αίτια της μέχρι τώρα μη ανέγερσης του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου, δείχνει την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής διάθεσης για επίλυση του εν λόγω ζητήματος, τόσο εκ μέρους της Κυβέρνησης, όσο και εκ μέρους της Δημοτικής  Αρχής  Πύργου. Η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ αρκείται να αναφέρει ότι δεν έχουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον εντοπισμό της προτεινόμενης θέσης για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου που να τους επιτρέπει να κρίνουν τα τυχόν πολεοδομικά προβλήματα που προκύπτουν. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να «κρύβεται» το ΥΠΕΚΑ και να μην απαντάει για το τι συμβαίνει για ένα τόσο φλέγον θέμα, γιατί δηλώνει ανίκανο να εντοπίσει την ακριβή θέση της εν λόγω έκτασης, όταν μόνο μέσα από την Ερώτηση γίνεται αναφορά σε όλα τα ΦΕΚ και τις μελέτες που αφορούν τη θέση και το πολεοδομικό ιστορικό του ακινήτου.
      Επίσης από την απάντηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού προκύπτει η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα αναφέρεται ρητά ότι:
     «εφόσον υποβληθεί στην υπηρεσία  μας, με τη συνδρομή των τοπικών υπηρεσιών, πλήρης φάκελος με τα διαγράμματα και τα συνοδευτικά στοιχεία για τον υπόψη χώρο θα εξεταστεί ο τρόπος προώθησης του θέματος, αν δηλαδή απαιτείται έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου ή ένταξη της εξεταζόμενης ιδιοκτησίας στο σχέδιο πόλεως ώστε να καθοριστεί ο εν λόγω χώρος ως χώρος Εκπαίδευσης για την ανέγερση Λυκείου προς εξυπηρέτηση των αναγκών της πόλεως σε κοινωνική υποδομή».
 
     Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι την κύρια ευθύνη για τη  μη  στέγαση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου την έχει η Δημοτική Αρχή Πύργου και το μέχρι τώρα «ενδιαφέρον» της είχε ως στόχο να αποπροσανατολίσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό.
    Το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΥΠΕΚΑ απάντησε ότι για το ίδιο ζήτημα έχει ζητηθεί και αναμένεται ενημέρωση από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι απαιτείται χωρίς καθυστέρηση η κατάθεση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πύργου και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας των απαιτούμενων στοιχείων για να αποσαφηνιστεί πολεοδομικά η κατάσταση της εν λόγω έκτασης για την ανέγερση του 1ου Λυκείου Πύργου.



.