Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη : Επίσκεψη αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.



   Την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και το Προσωπικό της εν λόγω Υπηρεσίας επισκέφτηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τις βουλευτίνες Έφη Γεωργοπούλου– Σαλτάρη και Μαρία Κανελλοπούλου, υπεύθυνης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για να ενημερωθούν  για το σημαντικότατο  έργο που επιτελεί η εν λόγω Εφορεία και  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. 
 
    H συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που διαχρονικά  έχουν σχέση  με το συνολικό σχεδιασμό  και τις υποδομές της Εφορείας, καθώς και τα εργασιακά-ασφαλιστικά ζητήματα  των εργαζόμενων.     Έμφαση δόθηκε στις σχεδιαζόμενες άμεσες και μελλοντικές δράσεις που έχει αναλάβει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία έχοντας αρμοδιότητα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια σε μια ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων, καλείται να διασφαλίσει τον εντοπισμό, την συντήρηση και εύλογη αξιοποίηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
   Τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από την πλευρά των εργαζομένων τονίστηκαν οι σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό (αρχαιολόγων, διοικητικών υπαλλήλων, συντηρητών, τεχνιτών και δυτών). Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα χρονίζοντα προβλήματα της Εφορείας, όπως την ανεπάρκεια υλικοτεχνικών μέσων, χώρων αποθήκευσης και εργαστηρίων τονίζοντας  ότι δεν έχει υλοποιηθεί η απαιτούμενη αποκέντρωση των υπηρεσιών της Εφορείας, ενώ η έλλειψη  πιστώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή της πρόσθετης καταδυτικής αμοιβής προς τους δύτες και τη μη ένταξη τους στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ενημέρωση επίσης υπήρξε για την επικείμενη ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.    
    Οι δύο βουλευτίνες αρχικά εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην περικοπή των δαπανών για τον Πολιτισμό, όπως αυτές προβλέπονται στον Προϋπολογισμό  του 2014, δηλώνοντας πως η εμμονή της κυβέρνησης σε μνημονιακές πολιτικές επιλογές με μοναδικό στόχο τη λογιστική μείωση του δημοσιονομικού κόστους απαξιώνει κάθε κοινωνική και πολιτιστική ανάγκη. Τόνισαν ότι η ανάδειξη του Πολιτισμού μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτιστική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας και δεν μπορεί να αφήνεται σε τυχοδιωκτικούς και βραχυπρόθεσμους πολιτικούς σχεδιασμούς. Την αποκλειστική ευθύνη της ανάδειξης των σημαντικότατων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πολιτισμού πρέπει να φέρει το  Ελληνικό Δημόσιο  προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. 
   Τέλος έγινε σαφές  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται και τιμά την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι, ότι στέκεται δίπλα τους στηρίζοντας το έργο τους και ότι, εφόσον  αναλάβει κυβερνητικό ρόλο, θα προχωρήσει στην ουσιαστική στήριξη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.






.