Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Μεγάλες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Πύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται στη τοποθεσία «Χάλκοβα».



 Απάντηση δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ στην ερώτηση της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη για το «αν θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η εναπόθεση και  ταφή απορριμμάτων στην αναδασωτέα έκταση στην περιοχή Χάλκοβα».
 
    Σε αυτήν αναφέρονται μεταξύ άλλων  τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνεται εναπόθεση αποβλήτων χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί η κατάλληλη τεχνική και περιβαλλοντική μελέτη, να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες που προβλέπονται και να έχει κατασκευαστεί η εγκατάσταση βάσει των θεσμοθετημένων προδιαγραφών. Στην Υπηρεσία μας δεν έχουν κοινοποιηθεί στοιχεία, από τα οποία να τεκμαίρεται ότι έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για την αναφερόμενη στην Ερώτηση θέση “Χάλκοβα”».
      Εξ άλλου, όσον αφορά τις ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας.
     Η πρόσφατη  εύλογη απόφαση του Ειρηνοδικείου  Πύργου επιβεβαιώνει το αυτονόητο  για μια ευνομούμενη σύγχρονη δημοκρατική Πολιτεία. Κάθε χαρακτηρισμένη αναδασωτέα έκταση δεν είναι το χωράφι κάθε τοπικού παράγοντα για να τοποθετεί τα απορρίμματα του Δήμου του. Οι παράνομες πολιτικές, διοικητικές και εργολαβικές δραστηριότητες δεν βρίσκονται πλέον στο απυρόβλητο. Οι αγώνες των κατοίκων, των περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων και η ενημέρωση του Κοινοβουλίου, μέσω του αντίστοιχου ελέγχου, θα μπουν φραγμός σε κάθε λογής σφετεριστές του κοινού φυσικού μας πλούτου. Η αντικατάσταση αυτού του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, όπως και η δημιουργία και λειτουργία εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά, από ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιο διαχείρισης και μείωσης παραγωγής απορριμμάτων στο νομό, θα πρέπει να είναι απαίτηση του λαού της Ηλείας εν όψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών.




.