Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Στα χέρια ιδιωτών παραχωρείται, διά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η χάραξη πολιτικής στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας.



     Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Πάντζας, Μαρία Κανελλοπούλου, Τάσος Κουράκης και Γιάννης Αμανατίδης, με αφορμή την έκδοση προσφάτως Τεύχους Προκήρυξης Πρόχειρου Διαγωνισμού με θέμα την «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη διαδικασία Αξιολόγησης Εποπτευόμενων Φορέων του», όπου προβλέπεται ότι ο ανάδοχος θα καθορίσει «πολιτικές, στόχους, αρμοδιότητες» όπως επίσης και «ανακατανομή προσωπικού».
  Στην Ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
   
   Στα χέρια ιδιωτών παραχωρείται, διά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η χάραξη πολιτικής στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας.
   Οι φορείς/δομές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που θα «αξιολογηθούν» είναι  οι εξής: 1. Δημόσιες Βιβλιοθήκες, 2. Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, 3. Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), 4. Γενικά Αρχεία Κράτους, 5. Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
  Στην Επιστολή-Καταγγελία για τον εν λόγω Διαγωνισμό του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοσίων Βιβλιοθηκών που κοινοποιήθηκε στον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εύλογη απορία που προκύπτει είναι πώς το κράτος αποφασίζει να αναθέσει μια δουλειά που είναι δική του υποχρέωση σε εξωτερικό συνεργάτη και μάλιστα με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά; Άραγε ποιος θα είναι αυτός ο ανάδοχος του έργου που έχει τουλάχιστον πενταετή εμπειρία σε αξιολόγηση φορέων του δημοσίου και ταυτόχρονα θα ξέρει πώς πρέπει να δουλεύουν οι βιβλιοθήκες, τα αρχεία, ένας οργανισμός υποτροφιών, ένας οργανισμός πιστοποίησης προσόντων και ένα ίδρυμα νεολαίας και διά βίου μάθησης; Από πότε ένας μάνατζερ το μόνο που έχει να εξετάσει είναι αν μια υπηρεσία είναι οικονομικά συμφέρουσα για το κράτος μετρώντας υπαλλήλους και κόστος λειτουργίας χωρίς να εξετάσει την κοινωνική αναγκαιότητα  ύπαρξής της, θέτοντας ταυτόχρονα υπό αμφισβήτηση το δημόσιο χαρακτήρα που αυτή πρέπει να έχει σύμφωνα με τις συντεταγμένες υποχρεώσεις ενός ευνομούμενου κράτους;
         Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ρωτούν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εάν θα ακυρώσει την υφιστάμενη ενέργεια εξωτερικής αξιολόγησης των δημόσιων βιβλιοθηκών και των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΑΙΘ και πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εν λόγω εξωτερική αξιολόγηση. (π.χ. για την κατάργηση δημοτικών βιβλιοθηκών εφόσον προκύψουν τέτοιες «συμβουλές» από αυτήν). Επίσης τι θα πράξει για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των βιβλιοθηκών που συνάδει με την ανάσχεση της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημοσίων βιβλιοθηκών και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να προχωρήσει στην όποια διαδικασία σχεδιασμού και αξιολόγησης των δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη, την πείρα των ίδιων των υπαλλήλων αυτών, διότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται η ιστορία, η γνώση και τα δημοκρατικά κεκτημένα της κοινωνίας μας.




.