Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Απουσία πρόβλεψης για τις ασφαλιστικές και λοιπές εργασιακές ανάγκες εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Προώθηση της Απασχόλησης Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα».

    Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, σε συνεργασία με σαράντα (40) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για το κομβικής σημασίας ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης της νέας γενιάς μέσω του Προγράμματος «Προώθηση της Απασχόλησης Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα».
Στην Ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Η προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για τη δημιουργία 440 χιλιάδων «ευκαιριών» απασχόλησης για ανέργους τη διετία 2014 – 2015 αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιο είναι το εργασιακό μέλλον που ετοιμάζουν οι νεοφιλελεύθεροι διαχειριστές του μνημονίου για τον κόσμο της εργασίας. Ελλείψει οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για μείωση της ανεργίας, οι νέοι βλέπουν ως μοναδική εργασιακή διέξοδο τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν τραγικά χαμηλές αποδοχές, ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς άδειες ή αποζημιώσεις σε πιστοποιημένες περιπτώσεις ασθένειας, χαρακτηριστικά που γίνονται πλέον καθεστώς, μετατρέποντας τη σημαντικότερη κοινωνική ιδιότητα, αυτή του εργαζόμενου, αρχικά σε «απασχολήσιμο» και τώρα σε «ωφελούμενο». Οι -επισήμως- 1.345.387 άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  αντιμετωπίζονται σαν ένας φθηνός και ευέλικτος εφεδρικός στρατός εργασίας.
Στο ΦΕΚ 2091Β΄/27-08-2013 αναφέρεται ρητά ότι τα εν λόγω προγράμματα συνδέονται  με «τις δεσμεύσεις της χώρας που προκύπτουν από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών». Εν ολίγοις, εφαρμόζονται για τη διαχείριση της ανεργίας σε χώρες υπό καθεστώς Μνημονιακής επιτήρησης.
Επιπρόσθετα, στα αναφερόμενα Προγράμματα έχουν γίνει δεκτοί εκατοντάδες ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. μηχανικοί, υγειονομικοί, νομικοί  που σημαίνει ότι ήδη έχουν ασφάλιση (ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ,ΤΣΑΥ) και για τους οποίους δεν υπήρξε πρόνοια για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων από τον αρμόδιο φορέα για το διάστημα που θα παρέχουν την εργασία τους σε αυτό, με αποτέλεσμα να καλούνται ουσιαστικά να καλύπτουν μέσω της ελάχιστης αμοιβής τους και σε ποσοστό άνω του 50% τις επιπλέον αυτές εισφορές.
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Υπουργό εάν θα αποδεχθεί την ύπαρξη μονομερώς επιβαλλόμενης ρήτρας εμπιστευτικότητας για θέσεις «κοινωφελούς απασχόλησης» στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα ή αν προτίθεται να καλύψει με θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας δραστηριότητες που καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, ζητούν να μάθουν σε τι συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να χορηγηθούν άμεσα οι πιστώσεις και να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εκατοντάδες «ωφελούμενους» ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ και ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για την καταβολή της αμοιβής τους σε περίπτωση ασθένειας. Όσον αφορά τις 10.000 προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, ρωτούν αν θα προχωρήσει σε ρύθμιση όπου αυτές θα πραγματοποιούνται με βάση την κατάταξη ανά ειδικότητα, που θα προκύπτει από τον αντίστοιχο πίνακα μοριοδότησης που θα δημοσιοποιεί ο ΟΑΕΔ και όχι τυχόν πελατειακές σχέσεις ή αμιγώς τις πρόσκαιρες ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Τέλος, ο Υπουργός καλείται να απαντήσει ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για τη δημιουργία θέσεων πλήρους, σταθερής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας, πέρα από τα Προγράμματα που αντιμετωπίζουν την εργασία όχι ως νομίμως αμειβόμενη προσφορά στην κοινωνία αλλά ως προσφορά ωφέλειας από τους κρατικούς φορείς και τους επιχειρηματίες προς τους εργαζόμενους.


.