Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Απαράδεκτο το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εκπαιδευτών των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Παιδείας και Θρησκευμάτων κατατέθηκε από δεκατρείς (13) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων τη βουλευτή νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, με αφορμή το καθεστώς ομηρίας που έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί στα Δημόσια ΙΕΚ σε όλη τη χώρα όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτών στα δημόσια ΙΕΚ για το έτος 2013 – 2014 θα γίνεται με συμβάσεις «μίσθωσης έργου ωριαίας αντιμισθίας διδασκαλίας». Η σύμβαση αυτή προϋποθέτει έκδοση Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ), με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, αθεώρητο μπλοκ Τ.Π.Υ. και επέκταση δραστηριοτήτων στην Εφορία με αντικείμενο «Υπηρεσίες μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Από την άλλη, όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάνει έναρξη ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τα εισοδήματά τους το προηγούμενο έτος δεν υπερέβησαν τις 5000 ευρώ, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εκδίδει Απόδειξη Πληρωμής Επαγγελματικής Δαπάνης, με την οποία δύναται να παρέχει ο εκπαιδευτής τις υπηρεσίες του χωρίς να εκδίδει τιμολόγιο.

Και στις δύο περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο δεν ασφαλίζει το ίδιο τους εργαζόμενούς του. Στην μεν πρώτη ο εκπαιδευτής πληρώνει ο ίδιος την ασφάλισή του και τις λοιπές επιβαρύνσεις που επιφέρει η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο εκπαιδευτής εργάζεται ανασφάλιστος Το Ελληνικό Δημόσιο σταδιακά μετατρέπεται στον πιο νεοφιλελεύθερο εργοδότη που συνεπάγεται την απόλυτη εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και το τελικό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, καθώς οι εισφορές σε αυτά συνεχώς περιορίζονται είτε με την τεράστια ανεργία είτε με μορφές εργασίας με το «μπλοκάκι».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να εντάξουν άμεσα όλους τους ωρομίσθιους εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ στο πλαίσιο των συμβάσεων που διέπει την μισθωτή εργασία, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

.


.