Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες των σχολείων του νομού Ηλείας για το σχολικό έτος 2013-2014



    Ερώτηση προς  τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρη Στρατούλη, με αφορμή των δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων καθαριστριών στα σχολεία του Νομού Ηλείας για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
     Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  επανειλημμένα θέσει σε θεσμικό  και κοινωνικό επίπεδο το πρόβλημα  της μη πληρωμής των δεδουλευμένων  για τις καθαρίστριες στα δημόσια  σχολεία της πατρίδας μας.
      Στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 192232/ΙΗ ΕΞ 174496 εις/13-12-2013 Απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων στα δημόσια σχολεία στον τομέα της καθαριότητας αναφέρεται ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ποσού 15.800.000 € και ότι έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά δικαιολογητικά στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Από τότε μέχρι και σήμερα τα προβλήματα παραμένουν.
    Συγκεκριμένα  σαράντα δύο (42) καθαρίστριες σε σχολεία του Νομού Ηλείας δεν έχουν πληρωθεί για το παραγόμενο έργο τους από την αρχή του νέου σχολικού έτους. Δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για την εργασία τους.
 Σε  συνάντηση των καθαριστριών με  τη Δημοτική Αρχή Πύργου ενημερώθηκαν ότι η καθυστέρηση των δεδουλευμένων τους βαραίνει αποκλειστικά τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία δημοσίευσης της απόφασης που έχει υπογραφεί, στο ΦΕΚ. Εφόσον ευσταθεί η παραπάνω πληροφορία οι εργαζόμενες καθαρίστριες θα μείνουν για σημαντικό ακόμη διάστημα για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών τους χωρίς την είσπραξη των δεδουλευμένων τους.
     Είναι  τουλάχιστον τραγικό ότι οι  ήδη πενιχρές αμοιβές που δικαιούνται  οι καθαρίστριες δεν δίνονται  με βάση τα οριζόμενα και ότι για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος η κυβέρνηση έχει θυσιάσει και τα στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μεταφέροντας πληρωμές στο μέλλον για να παρουσιάζει σήμερα δημοσιονομική εξυγίανση.
       Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι δεν είναι παρίες, όπως τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αλλά εγγυητές της ίδιας της κοινωνικής αναπαραγωγής και πρέπει να λαμβάνουν απρόσκοπτα τη νόμιμη αμοιβή για το παραγόμενο έργο τους.

       Με  βάση τα παραπάνω οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες στα Δημόσια Σχολεία του Νομού Ηλείας και τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε να σταματήσει το καθεστώς της μη καταβολής σε σταθερή βάση, όπως ορίζει η νομοθεσία των εργαζομένων στο κλάδο της καθαριότητας στα δημόσια σχολεία.
22-1-2014



.