ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΤΑΡΗ, 
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ 


 13/11/2013

Οι τέσσερις χρηματοδοτικές συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 12/11/2013 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την συνέχιση των έργων στους τέσσερις (4) αυτοκινητόδρομους αποτελούν μεγάλο σκάνδαλο καθώς τα έργα τα οποία προγραμματίστηκαν ως «ιδιωτικά», είναι πλέον πλήρως Δημόσια αφού πλέον το κόστος, την χρηματοδότηση και τον επιχειρηματικό κίνδυνο αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο, ο φορολογούμενος πολίτης στην Ελλάδα και οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων. Η μνημονιακή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της κοινωνικοποίησης των   ζημιών  και της  ιδιωτικοποίησης  των κερδών.
Η παραπάνω διαδικασία  προήλθε από την απόφαση της  Κυβέρνησης να υπογράψει την αναθεώρηση των συμβάσεων ΣΔΙΤ, αντί να προκηρύξει  τα έργα ως δημόσια με την παραδοχή βέβαια ότι αυτά τα έργα είναι απολύτως πρώτης προτεραιότητας για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Πέραν λοιπόν του αντιαναπτυξιακού και νεοφιλελεύθερου περιεχομένου των εν λόγω συμβάσεων επιλέχθηκε και ο αποκλεισμός χρηματοδότησης του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, το οποίο είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της Ολύμπιας Οδού. Σημειώνεται ότι, μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί από πλευράς Υπουργείου Υποδομών κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης (από Δημόσιους πόρους ή Ιδιωτικά κεφάλαια) για το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.
Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και πρόσφατα με την υπ’ αριθ. 2511/09-10-2013 Ερώτηση αναφέρει ρητά τους προβληματισμούς μας για τις κυβερνητικές προθέσεις για την υλοποίηση του έργου. Η απάντηση που είχαμε λάβει στις 30-10-2013 ήταν ότι «ο προγραμματισμός της υλοποίησης του Τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, θα οριστικοποιηθεί μετά τις τελικές διαρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροποποίηση των άρθρων σύμβασης παραχώρησης…».
Δυστυχώς οι προβληματισμοί μας αποδεικνύονται ορθοί.
Η πολιτική της καταδίκης του νομού Ηλείας σε μαρασμό όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά και επισφραγίζεται.
Απομένει στο λεγόμενο «αρραγές Ηλειακό μέτωπο» να παραιτηθεί ή να ρίξει την κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί.
Ίδωμεν..









.