Η ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΓΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ


                                                                                                                                      16/11/2013
 Της βουλευτού Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου -  Σαλτάρη

Η νικηφόρα λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των καθοριστικών παρεμβάσεων των δημοκρατικών – προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων της πατρίδας μας για την κατάκτηση δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας.
Υπήρξε η κορυφαία πράξη χειραφέτησης της νέας γενιάς και των εργαζομένων απέναντι στην ξενόδουλη δικτατορία που για επτά χρόνια απαγόρευε τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, τη διενέργεια εκλογών, την ελεύθερη έκφραση, την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, την ίδια την εξέλιξη του νεοελληνικού κοινωνικού σχηματισμού.
Στον ετήσιο τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης Πολυτεχνείου ακούγεται από τα μεγάφωνα του κτιρίου στην Πατησίων ο τραγικός κατάλογος των ογδόντα οκτώ ηρώων που δολοφονήθηκαν τα επτά χρόνια της δικτατορίας.  Αυτοί οι άνθρωποι με την αγωνιστική τους στάση αποτελούν και σήμερα το φάρο της αξιοπρέπειας απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς της υποτέλειας και της δημοκρατικής εκτροπής (κατάληψη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, επιστρατεύσεις εργαζομένων κ.α.).
Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος και η θυσία τους εκείνες τις μέρες μας διδάσκει ότι αρκεί μία δίκαιη κινητοποίηση μίας κοινωνικής ομάδας που δεν θα υποχωρήσει μπροστά στο φόβο για να ενώσει το λαό και να συγκρουστεί ακόμη και με τις πιο αυταρχικές δυνάμεις εξουσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις λαϊκές ανάγκες.
Οι κοινωνικοί αγώνες σήμερα για την υπεράσπιση της νομιμότητας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης, των εργασιακών κατακτήσεων, και της δημοκρατίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ της χώρας, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της υγείας και της εθνικής περιουσίας μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την δημοκρατική ανατροπή του διεφθαρμένου μνημονιακού καθεστώτος. 
Κάθε αγώνας όσο μικρός και αν φαίνεται μπορεί να ενώσει όλο το λαό μας. Στο Νομό Ηλείας, οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές αγωνίζονται για την λειτουργία και υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, κάτοικοι αγωνίζονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των δημοκρατικών ελευθεριών και της δημόσιας υγείας, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης βάζουν φρένο στο να χάνουμε τα σπίτια μας για οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ σε πολυεθνικές εταιρείες.
Η ανάγκη στο σήμερα για συγκρότηση κοινωνικών αντιστάσεων για τα παραπάνω ζητήματα αναδεικνύουν την επικαιρότητα του συνθήματος Ψωμί –  Παιδεία – Ελευθερία.
Απέναντι στην διαχείριση της χρεωκοπίας από τους νεοφιλελεύθερους διαχειριστές του μνημονίου, απέναντι στο νεοναζισμό της Χρυσής Αυγής-της οργάνωσης που επίσημα υπερασπίζεται την δικτατορία της 21ης Απριλίου-, απέναντι στα χρηματοοικονομικά τανκς της Τρόικα  εμείς απαντάμε με την μνήμη, απαντάμε με την καλύτερη απόδοση τιμής, που είναι η συνέχιση της πάλης για μια καλύτερη ζωή.
Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.
-




.