Κίνδυνος απόλυσης ΑμεΑ που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)


11/10/2013

Της βουλευτού Νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Απάντηση από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη δόθηκε στην ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα δύο (32) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής του Νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με αφορμή εγκύκλιο (ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10,16/8/2013) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το καθεστώς διαθεσιμότητας των ΑμεΑ, στην οποία αναφέρεται, ότι «σε περίπτωση που εκκρεμεί η έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικού αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα και εξαιρείται αναδρομικά μετά την προσκόμιση του σχετικού δικαιολογητικού».



Σε απάντηση των ερωτήσεων των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την διόρθωση της εγκυκλίου και για την άρση της αδικίας σε βάρος αδερφών ατόμων με αναπηρία καθώς και την εν γένει απόσυρση του επαίσχυντου μέτρου της διαθεσιμότητας ο Υπουργός κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να αναφέρει ότι έχει ζητηθεί με επείγον έγγραφο από 06/08/2013 από το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται  προς την Διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και την αρμόδια Γενική Δ/νση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών / Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για την κατά προτεραιότητα εξέτασης των αιτημάτων πιστοποίησης αναπηρίας ή ανανέωσης τυχόν παλαιότερων δικαιολογητικών για υπαλλήλους του Δημοσίου, προκειμένου να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι από το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Από την απάντηση συνάγεται, ότι, ο Υπουργός της Διαθεσιμότητας – Απολύσεων κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε μπαίνει στον κόπο να απαντήσει για την τυχόν άρση του αντεργατικού και καταστροφικού μέτρου για τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέτρου της διαθεσιμότητας. Επίσης, δεν προβαίνει άμεσα με διορθωτική απόφαση σε αλλαγή της επίμαχης εγκυκλίου αλλά ζητά με έγγραφο από τις αρμόδιες Επιτροπές να δώσουν αυτές τη λύση.

 


.