Νομιμοποίηση και άδειες παραμονής στους εργάτες γης

Για το απάνθρωπο, δολοφονικό γεγονός που έγινε τον Απρίλη στη Νέα Μανωλάδα οι αναλύσεις, οι καταγγελίες, οι «αποκαλύψεις» και η υποκρισία περίσσεψαν. Όλοι μίλαγαν για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, άδειες παραμονής, αξιοπρεπή μεροκάματα και ασφάλιση, ενώ θεσμικοί φορείς, υπουργοί, κυβερνητικοί βουλευτές και παρατρεχάμενοι «εξεγέρθηκαν», καταδικάζοντας «απερίφραστα» το αποτρόπαιο αυτό γεγονός.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Βάρδα, όλοι οι παραπάνω και κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο περιφερειάρχης, προσπάθησαν να στήσουν ένα ακόμα επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος όχι μόνο των εργατών γης αλλά της αγροτικής παραγωγής συνολικά. Απέδειξαν για άλλη μια φορά, πως καμιά κυβερνητική βούληση αλλά και δική τους, δεν υπάρχει, ώστε να λυθεί το ζήτημα. Άλλωστε τα αιτήματα των παραγωγών και ειδικά των μικροπαραγωγών, στην προηγουμένη συνάντηση που είχαν με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία των βουλευτών του νομού, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Τι καινούριο να περιμένουν οι παραγωγοί;

Θυμίζουμε πως το πνεύμα της συνάντησης αυτής, που έγινε λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση, ήταν να αντικατασταθούν από εργάτες γης «με χαρτιά» προερχόμενους από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), ανάβοντας το πράσινο φως για επιχειρήσεις σκούπας και τη δίωξη παραγωγών. Επίσης το κάλεσμα του Διευθυντή Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της περιφέρειας κ. Αλεξανδρόπουλου, να υποβάλουν οι παραγωγοί αιτήσεις έως τις 30 / 9 για αλλοδαπούς εργάτες, δεν αφορά το ήδη εργατικό δυναμικό.

Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Καμία διάθεση δεν έχει η κυβέρνηση για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, άδειες παραμονής, αξιοπρεπή μεροκάματα και ασφάλιση, όταν πληρώνεται αδρά ώστε να μετατρέψει τη χώρα σε μία απέραντη χωματερή – φυλακή ανθρώπινων ψυχών. Μέχρι χθες η κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική σερνόταν πίσω από τα «φουστάνια» της Χρυσής Αυγής, σήμερα ψαρεύει από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της. Γιατί λοιπόν ν’ αλλάξει στάση; Άλλωστε τρόικα-κυβέρνηση έχουν στοχοποιήσει το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Και είναι γνωστό ότι χωρίς εργατικά χέρια-εργάτες γης, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της άμεσης λύσης σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Με αυτή την έννοια, πέραν της ηθικής και ανθρωπιστικής πλευράς, είναι προς το συμφέρον των αγροτών και της παραγωγής, η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων να συνοδεύεται από αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους τους εργάτες γης (χαρτιά σε όσους δεν έχουν, στέγαση, περίθαλψη, ασφάλιση), πλήρως εναρμονισμένες με το Εργατικό και Ασφαλιστικό δίκαιο.

Η ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, με έμφαση στους μικρούς και μικρομεσαίους παραγωγούς, εμπεριέχει ως βασική προϋπόθεση την παραπάνω. Η Ελλάδα της κακοπληρωμένης ή απλήρωτης εργασίας, της ανασφάλειας και της αναξιοπρέπειας, ως όραμα και δέσμευση της μνημονιακής κυβέρνησης, για να «ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα», μετατρέπει τη χώρα σε τριτοκοσμική ειδική ζώνη, αποτελεί εφιάλτη για τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία.

Το αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας





.