Διώκονται οι μόνοι απλήρωτοι δακοκτόνοι της Ηλείας


Άρθρο στην Αυγή της Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Η Περιφέρεια αρχικά παρέλειψε να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, ώστε να γίνει ο προ-συμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο εγκρίνονται τα κρατικά εντάλματα πληρωμών

Αφήνουν απλήρωτους τους εργολάβους- δακοκτόνους και ύστερα τους συλλαμβάνουν επειδή διαμαρτύρονται. Ο λόγος για το “γαϊτανάκι” κοροϊδίας που εκτυλίσσεται στην Ηλεία, καθώς για την περυσινή περίοδο δακοκτονίας, οι αγρότες, που ανέλαβαν την εργολαβία της δακοκτονίας, παραμένουν απλήρωτοι από την Περιφέρεια Ηλείας, με την οποία είχαν συναφθεί οι συμβάσεις, την ίδια στιγμή που για όλους τους υπόλοιπους ανά τη χώρα έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί οι εντολές πληρωμής.
Το “γαϊτανάκι” δεν έχει τέλος, καθώς η Περιφέρεια αρχικά παρέλειψε να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία, ώστε να γίνει ο προ-συμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο εγκρίνονται τα κρατικά εντάλματα πληρωμών. Ακολούθως, η Περιφέρεια δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει σχετική τροπολογία στην Βουλή, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές προς τους οκτώ αγρότες - εργολάβους, που είχαν αναλάβει το έργο της δακοκτονίας και βέβαια από την πληρωμή εξαρτώνται 320 οικογένειες. Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Ηλείας διέρρεαν ότι εγκρίθηκαν τα εντάλματα πληρωμής, χωρίς όμως να έχουν φθάσει τα χρήματα στις τσέπες των αγροτών και ενώ η υπόθεση βρισκόταν στα “χέρια” του υπουργείου Ανάπτυξης, τελικώς μεταφέρθηκε στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομικών.
Σα να μην φθάνουν όλα αυτά, οι οκτώ αγρότες - εργολάβοι, απαιτώντας χειροπιαστές δεσμεύσεις, την Τρίτη 26 Μαρτίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στις 6 π.μ. και όπως μας πληροφόρησε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, “λίγο μετά τις 13.30, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, οι εργολάβοι δακοκτονίας συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ως κοινοί εγκληματίες για εξακρίβωση στοιχείων και σε δίκη για την 20η Μαΐου”. “Για ακόμη μια φορά, η μνημονιακή κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπό της, την εφαρμογή του δόγματος Δένδια: καταστολή των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων, εκφοβισμός, ποδοπάτηση της αξιοπρέπειας”, σχολίασε η Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη διερωτώμενη: “Ώς πότε θα πρέπει οι εργολάβοι δακοκτονίας της Ηλείας να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές από τους κυβερνητικούς παράγοντες και από μια κυβέρνηση υποδουλωμένη στις επιταγές της τρόικας; Ώς πότε το δικαίωμα της αμοιβής εργασίας θα καταπατείται κατάφωρα, θυμίζοντας εργασιακό μεσαίωνα;”.




.