Να εξακολουθήσει ο ΓΟΕΒ να εισπράττει τα μισθώματα των αποστραγγισθεισών λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστα.


Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την είσπραξη των μισθωμάτων των αποστραγγισθεισών εκτάσεων Αγουλινίτσας, Μουριάς και Κάστας.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Το 1981, σύμφωνα με απόφαση του τότε Υπουργού Γεωργίας Αθανάσιου Κανελλόπουλου και βάσει διατάξεων του Νόμου 3881/1958, η είσπραξη των μισθωμάτων των αποστραγγισθεισών εκτάσεων Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς είχε παραχωρηθεί στον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού προς ενίσχυση του Οργανισμού. Έργο και σκοπός του Οργανισμού είναι η άρδευση, η αποστράγγιση περιοχών των τέως λιμνών και άλλων αγροτικών αλλά και αστικών εκτάσεων. Η συνολική έκταση του έργου σε όλο το Νομό καταλαμβάνει 322.000 στρέμματα., ενώ τα έσοδα από τη μέχρι τώρα είσπραξη των μισθωμάτων των αποστραγγισθεισών εκτάσεων βοηθούν τον Οργανισμό και ελαφρύνουν τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και κατ’ επέκταση ελαφρύνουν τους αγρότες-αρδευτές μέλη τους.
Όμως, σύμφωνα με το Νόμο 4061/22-3-12 άρθρο 9, ο Οργανισμός θα στερηθεί τα έσοδα από τα μισθώματα των συγκεκριμένων εκτάσεων , με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένος να προβεί σε ραγδαία και δυσανάλογη αύξηση των εισφορών, που υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 47-50% και στις οποίες θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν οι αγρότες-αρδευτές, ειδικά σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που μας έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών. Σημειωτέον δε ότι το 35% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται από τα μισθώματα.
Επίσης, το στραγγιστικό αντλιοστάσιο των Μακρισίων εξυπηρετεί περιοχές που βρίσκονται εκτός των εγγειοβελτιωτικών έργων του αναδασμού, ενώ μέχρι σήμερα το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνει τους αγρότες-αρδευτές οι οποίοι είχαν και έχουν εκτάσεις εντός των έργων του αναδασμού, κάτι που αποτελεί αδικία εις βάρος των αγροτών και του Οργανισμού. Επιπροσθέτως, τα αντλιοστάσια ζώνης Αλφειού αποστραγγίζουν νερά των οποίων το μεγάλο μέρος προέρχεται από περιοχές εκτός αναδασμού, καθότι οι αποστραγγιστικές τάφροι είναι αποδέκτες όμβριων υδάτων των μη αστικών-αστικών ημιορεινών και ορεινών περιοχών που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας των έργων, για τα οποία και πάλι καλείται ο Οργανισμός να πληρώνει τη συντήρησή τους».

Επειδή η στέρηση των μισθωμάτων των αποστραγγισθεισών λιμνών από τον ΓΟΕΒ Νομού Ηλείας θα προκαλέσει τριγμούς στην αγροτική οικονομία του Νομού, καθώς είναι αδύνατο να εισπραχθούν αυτά τα ποσά από τους ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση από τους αγρότες.
Επειδή τα έσοδα από τα μισθώματα των λιμνών ο ΓΟΕΒ Ηλείας τα εισέπραττε για πάνω από 32 χρόνια.
Επειδή τα έσοδα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013.
Επειδή σε αντίστοιχο αίτημα του ΓΟΕΒ το 2004 να εξαιρεθεί ο Οργανισμός από τη διάταξη του άρθρου 13 παρ. 5 του Ν. 3147/2003 (135Α) σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τη διαχείριση ή εκμίσθωση των κοινόχρηστων και δημόσιων εκτάσεων περιέρχονταν στο δημόσιο, το Υπουργείο είχε επισημάνει ότι ο Οργανισμός ορθά εισπράττει και θα εξακολουθήσει να εισπράττει εξ ολοκλήρου τα μισθώματα από τη μίσθωση των ιδίων εκτάσεων,

η βουλευτής ερωτά τον κ. Υπουργό:

Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αρθεί η αδικία που προκύπτει από τον Νόμο 4061/22-3-12 ώστε ο ΓΟΕΒ Ν. Ηλείας να συνεχίσει να εισπράττει, όπως 32 χρόνια τώρα, τα μισθώματα των αποστραγγισθεισών εκτάσεων των λιμνών Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς;






.