Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Η διοίκηση του Γ.Ν. Πύργου, με τη νέα διοικητική δομή που προήλθε από τη συγχώνευση των τριών νοσοκομείων του νομού βάσει των καινούριων οργανισμών (Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας), τον τελευταίο καιρό κι όχι μόνο, έχει επιδοθεί σε ασκήσεις – μνημονιακές υποχρεώσεις - επί του υγειονομικού χάρτη του νομού.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την κατάσταση της Δημόσιας υγείας στο Ν. Ηλείας:

1.      ΓΝ Πύργου (βασικός πυλώνας της νοσοκομειακής περίθαλψης του νομού) :

·        Μειωμένος αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έντονο είναι το πρόβλημα στη ΜΤΝ (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού), αιμοδοσία - μικροβιολογικό, ορθοπεδική, επείγοντα και ΚΥ Ζαχάρως.

·        Απλήρωτες και όχι ασφαλείς εφημερίες.

·        Γιατροί που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς κάτω από αντίξοες συνθήκες θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

·        Μη επαρκής τροφοδοσία σε ιατρικό – νοσηλευτικό υλικό – φάρμακα και αναλώσιμο υλικό.

·        Οι γιατροί της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου καλούνται να είναι ταυτόχρονα θεραπευτές – πραγματογνώμονες - τιμωροί και δεσμοφύλακες, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό. Πρόσφατη είναι η παραίτηση της Δ/ντριας της Ψυχιατρικής κλινικής.

·        Η Δ/ντρια της ΜΤΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενη στη νέα διαδικασία επιλογής των φίλτρων τεχνητού νεφρού. Οι αιμοκαθαρόμενοι δηλώνουν ότι «παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα».

 

2.      Νοσοκομείο Αμαλιάδας:

·        Υποχρηματοδότηση.

·        Αποδυνάμωση από μετακινήσεις προσωπικού – απειλούμενο κλείσιμο κλινικών.

·        Μετακινήσεις προσωπικού προς το ΓΝ Πύργου (εκκρεμεί μετακίνηση εμφανίστριας ακτινολογικού στο ΓΝΠ).

·        Κενές οι θέσεις αναισθησιολόγου, χειρουργού και ορθοπεδικού λόγω συνταξιοδοτήσεων.

 

3.      Κέντρα Υγείας:

·        Υποβάθμιση της ήδη απαξιωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με την αυθαίρετη απόφαση του Δ/ντή Ιατρικής υπηρεσίας του ΓΝΠ για εκ περιτροπής λειτουργία των ΚΥ Αρχ. Ολυμπίας, Κρεστένων, Ζαχάρως και πρωινό ωράριο του ΚΥ Γαστούνης. Και όλα αυτά χωρίς να λάβουν υπόψη τους την προσφορά των ΚΥ στην ΠΦΥ και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

 

4.      Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  -  Ασφαλιστικά  ταμεία :

·        Σε οριακή λειτουργία ο οργανισμός, παρέχοντας υποβαθμισμένες υπηρεσίες, με ορατό τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

·        Χωρίς βασικές ειδικότητες ο οργανισμός στο νομό μας (π.χ. έλλειψη παιδιάτρου στον Πύργο).

·        Γιατροί – Φαρμακοποιοί απλήρωτοι, φαρμακεία χωρίς  βασικά φάρμακα.

·        Δραματική αύξηση του ποσοστού των ανασφαλίστων που χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα λόγω της ανεργίας και του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων. Κάθε μέρα που περνάει χάνουν τη δυνατότητα να εξεταστούν, να νοσηλευτούν, να πάρουν φάρμακα. Αρκετά παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στηρίζοντας το δικαίωμα στην περίθαλψη, τη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για όποιον έχει ανάγκη (κατάργηση των πληρωμένων εισιτηρίων στα νοσοκομεία), αγωνίζεται ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική της διάλυσης της δημόσιας υγείας που οδηγεί στον Καιάδα όλο και περισσότερους  συμπολίτες μας.

Στηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στέκεται δίπλα στους αγώνες των Υγειονομικών που προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία και τα ΚΥ.

Κι αυτό όμως δε φτάνει, η ίδια η κοινωνία πρέπει να πάρει στα χέρια της την υπόθεση των δικαιωμάτων της.

Προτάσεις  αντιστροφής της κατάστασης για ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο ΕΣΥ

1.      Δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης, προαπαιτούμενο για κάθε επιτυχημένη πολιτική Δημόσιας Υγείας.

2.      Οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και την καθιέρωση ομάδας υγείας (επισκέπτες υγείας), στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Φορέα Υγείας, ο οποίος θα χρηματοδοτείται επίσης ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3.      Νέος Υγειονομικός χάρτης με αποκεντρωμένη κατανομή νοσοκομειακών μονάδων, ενισχυμένων σε προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να αίρονται στην πράξη κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.

4.      Ενιαία χρηματοδότηση του συστήματος από τον προϋπολογισμό, με αναπροσανατολισμό δαπανών και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

5.      Ένα καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας και επείγουσας ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο – δωρεάν ΕΚΑΒ.

6.      ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ και των μηχανισμών υπερκοστολόγησης - υπερτιμολόγησης πράξεων και υλικών, με αδιάβλητη διαδικασία διαγωνισμών και αυστηρό εσωτερικό ΕΛΕΓΧΟ στις κλινικές και στα τμήματα.

ΝΑ  ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ  ΤΗΝ  ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ  ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΝΑ  ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ  ΤΟ  ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΣΤΗΝ

ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ

 

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΗΛΕΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
.