Παρέμβαση Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη για το «Ταμείο Μολυβιάτη».



Κατά την 2η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, η κ. Γεωργοπούλου σε παρέμβασή της τόνισε ότι «όλο αυτό το διάστημα, από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 που έπληξαν την Ηλεία μέχρι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ περίεργο και δύσκολο παζλ, το οποίο καλούμαστε να συναρμολογήσουμε. Να έχουμε δηλαδή μια εικόνα ως προς τη διάθεση των ποσών από τις δωρεές από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕ), του γνωστού ως «Ταμείο Μολυβιάτη». Μέχρι τώρα συλλέγουμε στοιχεία από εφημερίδες, από απαντήσεις που δίνει σε ερωτήσεις βουλευτών ή αιρετών το αρμόδιο Υπουργείο, από την Περιφέρεια, από την χρηματοδότηση έργων δήμων ή οργανισμών για να φθάσουμε το ύψος του αρχικού ποσού, δηλαδή τα 215 εκατομμύρια.
 Το 2010 ως γνωστόν το  ΕΤΑΕ καταργήθηκε και τα χρήματα πέρασαν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών με υπόλοιπο λογαριασμού 120.000.000 ευρώ με τους τόκους. Τον Αύγουστο του 2011 το διαθέσιμο υπόλοιπο ήταν λιγότερο κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε υπόλοιπο 47,5 εκ. ευρώ (!), εκ των οποίων 24,5 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Απορίας άξιον είναι η τραγική καθυστέρηση διάθεσης των κονδυλίων και τα εύλογα ερωτήματα που εγείρονται είναι: Ποια ήταν η εξέλιξη της κίνησης αυτού του λογαριασμού; Με ποια ποσά έχει χρηματοδοτηθεί έως τώρα κάθε Περιφέρεια και κάθε νομός και τι έλαβε ο νομός Ηλείας; Πόσα χρήματα από το συγκεκριμένο λογαριασμό έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος;
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αναδάσωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ορεινή Ολυμπία με το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από το Δασαρχείο του Πύργου σε μη καμένες εκτάσεις, η βουλευτής εξέφρασε την απορία προς τους παρισταμένους υπηρεσιακούς παράγοντες, εάν αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν σε πραγματικά καμένες περιοχές ή για τη διάνοιξη αντιπυρικών οδών και μονοπατιών που θα μπορούσαν να προφυλάξουν καλύτερα τον τόπο μας μελλοντικά.
 Με την καινούργια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και με το ποσό που έχει απομείνει, κλήθηκαν εσπευσμένα οι δήμοι να παρουσιάσουν τις ώριμες μελέτες που έχουν έτοιμες για πάσης φύσεως έργα. Φυσικά κανείς δεν έχει αντίρρηση στην υλοποίηση έργων όμως σαφώς θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα  όσα σχετίζονται με τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές: πρωτίστως αντιπλημμυρική προστασία με ενίσχυση και συντήρηση των αποστραγγιστικών υποδομών, δρόμοι που κινδυνεύουν ή έχουν ήδη υποστεί κατολισθήσεις, αναδάσωση κ.ά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ανέφερε η βουλευτής, τη διάθεση ποσού μόλις 40.000 ευρώ προς τον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων από το προαναφερόμενο ταμείο όταν οι ανάγκες του δικτύου είναι πολλαπλάσιες. Τις τραγικές συνέπειες αυτών των ελλείψεων τις ζήσαμε στις περυσινές πλημμύρες.       Πολλά πράγματα πήγαν στραβά σε αυτή την υπόθεση. Όμως το κυρίαρχο είναι ότι η κοινή γνώμη, εντός και εκτός Ελλάδας, συγκλονισμένη από τις τραγικές διαστάσεις αυτής της καταστροφής, συμπαραστάθηκε έμπρακτα προς τους πληγέντες. Και αυτή ακριβώς  η αλληλεγγύη των ανθρώπων, από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους,  μπορώ να πω ότι απαξιώθηκε. Στο Νομό Ηλείας ξέρουμε περισσότερο τι έκανε η οικογένεια Βαρδινογιάννη ή ο Βγενόπουλος με τη MARFIN που μοίρασαν φυτώρια ελιάς, παρά συγκεκριμένα έργα υλοποιήθηκαν από τις δωρεές»
Τέλος η βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να παρουσιαστούν αρμοδίως τα στοιχεία εκείνα που θα ρίξουν φώς στα παραπάνω ερωτήματα.






.