Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στα σαγόνια του μνημονίου

Το σχέδιο «Αθηνά» συρρικνώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων που κατεδαφίζουν την κοινωνία. Η τρικομματική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, επιλέγει ένα καταστροφικό λογιστικό σχέδιο περικοπών. Δημιουργεί μια συγκεντρωτική διοικητική δομή, που θα επιφέρει στη συνέχεια και άλλες συγχωνεύσεις τμημάτων, την εργασιακή ευελιξία και απολύσεις διδασκόντων και εργαζομένων, υποχρεώνει χιλιάδες σπουδαστές να μετακομίσουν άρον-άρον ή ακόμα και να διακόψουν τις σπουδές τους. Σηματοδοτεί το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, περιθωριοποιεί τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές υπέρ μιας γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης. Θα προηγηθεί φυσικά μια προσχηματική και εικονική «διαβούλευση», στην ασφυκτική προθεσμία 45 ημερών, που θα επισημοποιήσει απλώς τις προειλημμένες αποφάσεις.

Ειδικά στα ΤΕΙ μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση τμημάτων, που σαρώνει και τα 3 από τα 4 τμήματα της Ηλείας. Οι σπουδαστές του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ υποχρεώνονται να συνεχίσουν σε τμήμα σαφώς διαφορετικό από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν! Οι υπουργοί-λογιστές πήραν το μαχαίρι και κόβουν…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υποστηρίζει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας, με σεβασμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοτέλειας, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

Οι μνημονιακοί συνεταίροι που εξέθρεψαν και εκτρέφουν τα προβλήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ακατάλληλοι για την επίλυσή τους. Το ίδιο ακατάλληλοι είναι και οι Ηλείοι εκπρόσωποι των μνημονιακών κομμάτων, που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές, καλλιεργούν συστηματικά κλίμα εφησυχασμού, καθώς είναι δέσμιοι του παλαιοκομματισμού που εκφράζεται με τα διαβόητα «κατόπιν ενεργειών μου»….

Η ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων της και όχι των εντεταλμένων εκτελεστών της πολιτικής των μνημονίων. Μόνο η αγωνιστική συμπαράταξη των σπουδαστών και των διδασκόντων με την τοπική κοινωνία σε Πύργο και Αμαλιάδα μπορεί να αποτρέψει την κατάργηση του ΤΕΙ, ανοίγοντας μέτωπο με την τρικομματική κυβέρνηση και τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Προτεραιότητα είναι οι ανάγκες των πολιτών και όχι των δανειστών.

 

Η Κοινωνία πρέπει να σταματήσει την καταστροφή της Παιδείας και της Εκπαίδευσης.

Η Κοινωνία μπορεί να τους σταματήσει γιατί μπορεί να τους ανατρέψει.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ηλείας





.