ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για ΓΟΕΒ:«Άμεση έγκριση πιστώσεων για δαπάνες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Ηλείας»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της βουλευτού Ν. Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Θέμα: «Άμεση έγκριση πιστώσεων για δαπάνες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Ηλείας».
Τη Δευτέρα 17/9/2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΓΟΕΒ Πύργου ανάμεσα σε εκπροσώπους του Οργανισμού και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Ηλείας με επικεφαλής τη βουλευτή Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Νίκος Φάμελλος, η διευθύντρια του Οργανισμού κ. Μουσταφέρη, ο κ. Αρβανιτάκης από τον Α΄ ΤΟΕΒ Πύργου, ο κ.
Θεοδωρέλος εκπρόσωπος του Β΄ ΤΟΕΒ Πύργου, ο κ. Κατσώλης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου και ο κ. Παππάς, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων.
Λόγω της μεγάλης κρισιμότητας της κατάστασης κρίθηκε απαραίτητο να κατατεθεί άμεσα ερώτηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αδυναμία του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) να υλοποιήσει τα έργα που έχει προγραμματίσει για τον καθαρισμό των στραγγιστικών τάφρων για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού.
«Η πρωτοφανής καταστροφή της χλωρίδας στη διάρκεια των τελευταίων πυρκαγιών στέρησε από την περιοχή μεγάλο μέρος της φυσικής αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα και μικρής έντασης βροχοπτώσεις να προκαλούν πλημμύρες. Επιπλέον, οι έντονες βροχοπτώσεις, εξαιτίας της ορμητικότητας των υδάτων, προκαλούν την απώλεια γόνιμων εδαφών λόγω διάβρωσης, ενώ τα ήδη ανεπαρκή έργα αποστράγγισης όμβριων υδάτων έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν επείγουσες επισκευές και εργασίες συντήρησης. Τέλος, η ανεπάρκεια των αποστραγγιστικών έργων σε αγροτικές περιοχές επηρεάζει αρνητικά και την αντιπλημμυρική προστασία αστικών περιοχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές και διέκοψε τη λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σχετικά στην ερώτηση.
Ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού βασίζεται, όπως σε όλη την Ελλάδα, στις ανταποδοτικές εισφορές των καλλιεργητών. Ωστόσο, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα, πολλοί καλλιεργητές δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τους κατά τόπους ΤΟΕΒ. Επιπλέον, έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στα πλαίσια του Μέτρου 1.2.5.α.1 του «Π.Α.Α. 2007-2013» για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και θα έδιναν λύση στο πρόβλημα σε κάποιες περιοχές ή δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα ή δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Επειδή οι εκκλήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας δεν έχουν βρει εδώ και χρόνια ανταπόκριση, επειδή το υπάρχον νομικό πλαίσιο του Προγράμματος «Καλλικράτης» δημιουργεί συγχύσεις και απόσειση ευθυνών, επειδή ουδέποτε κατατέθηκαν στον αντίστοιχο κωδικό οι πιστώσεις ύψους 1.000.000 ευρώ από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και, τέλος, επειδή το θέμα είναι μείζονος σημασίας και αφορά έναν ολόκληρο Νομό, η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ρωτάει τους Υπουργούς:
Εάν προτίθενται να παρέμβουν άμεσα για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού Ηλείας ώστε να μην έχουμε τραγικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.
 Εάν θα παρέμβουν για την προστασία – συντήρηση του δικτύου άρδευσης εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση, έστω για τα άμεσης προτεραιότητας έργα, όπως έχει γίνει για άλλους νομούς λόγω πλημμυρικών φαινομένων.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Οικονομικών
Θέμα: «Άμεση έγκριση πιστώσεων για δαπάνες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Ηλείας».
Ο Νομός Ηλείας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δοκιμαστεί από  μεγάλους σεισμούς, καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους πολλά θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές οι οποίες ακόμα δεν έχουν επουλωθεί.
Η πρωτοφανής καταστροφή της χλωρίδας στη διάρκεια των τελευταίων πυρκαγιών στέρησε από την περιοχή μεγάλο μέρος της φυσικής αντιπλημμυρικής προστασίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα και μικρής έντασης βροχοπτώσεις να προκαλούν πλημμύρες. Επιπλέον,
·         Οι έντονες βροχοπτώσεις, εξαιτίας της ορμητικότητας των υδάτων, προκαλούν την απώλεια γόνιμων εδαφών λόγω διάβρωσης.
·         Τα ήδη ανεπαρκή έργα αποστράγγισης όμβριων υδάτων έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν επείγουσες επισκευές και εργασίες συντήρησης.
·         Η ανεπάρκεια των αποστραγγιστικών έργων σε αγροτικές περιοχές επηρεάζει αρνητικά και την αντιπλημμυρική προστασία αστικών περιοχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές και διέκοψε τη λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
·         Σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών στην οικονομία της περιοχής έχει εκδοθεί από το Επιμελητήριο Ηλείας σχετικό Δελτίο Τύπου την 06/02/2012.
Ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ),ο οποίος έχει την ευθύνη της αποστράγγισης όχι μόνο των αγροτικών εκτάσεων  αλλά και των αστικών, καθώς και της άρδευσης των καλλιεργειών,
αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση με μηδαμινά έσοδα και τεράστιες ληξιπρόθεσμες λειτουργικές υποχρεώσεις και αδυνατεί να υλοποιήσει τα έργα που έχει προγραμματίσει για τον καθαρισμό των στραγγιστικών τάφρων για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού.
Ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού βασίζεται, όπως σε όλη την Ελλάδα, στις ανταποδοτικές εισφορές των καλλιεργητών. Ωστόσο, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βιώνει η χώρα, πολλοί καλλιεργητές δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τους κατά τόπους ΤΟΕΒ. Παράλληλα, η ακολουθούμενη πολιτική της μη διασφάλισης του κόστους καλλιέργειας και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων για τους αγρότες-καλλιεργητές σε σχέση με την τελική τιμή προϊόντος στον καταναλωτή, οδηγούν πολλούς καλλιεργητές να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
Ακόμα, έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στα πλαίσια του Μέτρου 1.2.5.α.1 του « Π.Α.Α.2007-2013» για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υφισταμένων υποδομών και θα έδιναν λύση στο πρόβλημα σε κάποιες περιοχές, ή δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα ή δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Το πρόβλημα του προαναφερόμενου ΓΟΕΒ είναι πολυσύνθετο και αφορά, εκτός από τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, τον μηχανολογικό εξοπλισμό των αντλιοστασίων, την προμήθεια μηχανημάτων, την ανάγκη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια για εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπροσθέτως, η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού καθίσταται δυσχερέστερη λόγω αδυναμίας κάλυψης της μισθοδοσίας του προσωπικού, των οφειλών προς τρίτους, το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ, αποζημιώσεις, δάνειο προς την ΑΤΕ, καθώς και συσσωρευμένων χρεών των Δήμων προς τον Οργανισμό.  

Επειδή οι εκκλήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχουν βρει εδώ και δύο χρόνια ανταπόκριση.
Επειδή το υπάρχον νομικό πλαίσιο  του Προγράμματος «Καλλικράτης» δημιουργεί συγχύσεις και απόσειση ευθυνών μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας.  
Επειδή ουδέποτε κατατέθηκαν στον αντίστοιχο κωδικό οι πιστώσεις ύψους 1.000.000,00 από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 3095/8-9-2009 έγγραφο του ως άνω Ταμείου και το υπ’ αριθμόν 2261/16-6-2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου.
Επειδή δεν έχει εκταμιευτεί ούτε το ποσό των 40.000 ευρώ που έχει εγκριθεί με την κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ( υπ’ αριθμ. 739/23-4-2012).
Επειδή το θέμα είναι μείζονος σημασίας και αφορά έναν ολόκληρο Νομό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού Ηλείας, ώστε να μην έχουμε τραγικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων;
2. Θα παρέμβει για την προστασία – συντήρηση του δικτύου άρδευσης εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου;
3. Θα παρέμβει για να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση έστω για τα άμεσης προτεραιότητας έργα όπως έχει γίνει για άλλους νομούς λόγω πλημμυρικών φαινομένων (υπ αριθμ. Πρωτοκόλου 14169/2010 απόφαση υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης);

Η ερωτώσα βουλευτής
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη



.