EΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΕΦΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΛΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ






ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς: Τον κ. Υπουργό Υγείας

 Θέμα: «Διακοπή της χρηματοδότησης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των ιαματικών λουτρών για αναπνευστικές παθήσεις στα Λουτρά Κυλλήνης Νομού Ηλείας».

Τα Ιαματικά Λουτρά Κυλλήνης θεωρούνται μοναδικά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από τους αρχαίους χρόνους, ειδικά για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχικό άσθμα, χρόνιες βρογχίτιδες, αναπνευστική ανεπάρκεια, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ενώ παράλληλα τα λασπόλουτρα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε παθήσεις ρευματισμών, αρθριτικών κ.λπ.
Τα τελευταία 30 χρόνια στην περιοχή της Λουτρόπολης της Κυλλήνης και σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν από ιδιώτες επιχειρηματίες πάσης φύσεως τουριστικές εγκαταστάσεις, με κίνητρο πρώτα τις ιαματικές πηγές και το υδροθεραπευτήριο και μετά τις παραλίες και τα αξιοθέατα της περιοχής.
Κατά τη δεκαετία του 1990 κατασκευάστηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύγχρονες εγκαταστάσεις (ειδικών υποδομών) υπερσύγχρονου ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ σε έκταση 40.000τ.μ. για την κάλυψη των αναγκών των λουόμενων επισκεπτών.
Όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο Υγείας χρηματοδοτούσε τις λουτροθεραπείες των ασθενών και επισκεπτών σε ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
Όμως, το τελευταίο έτος, και προφανώς στο πλαίσιο περιορισμού των κοινωνικών παροχών με την υπ’ αριθμόν 347/40/28-5-2012 απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, διακόπηκε η χρηματοδότηση για τις αναπνευστικές παθήσεις του άσθματος, της βρογχίτιδας και της ιγμορίτιδας, οι οποίες αποτελούν το 80% του κύριου όγκου των ασθενών. Αυτό έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του ιαματικού τουρισμού και την καταδίκη σε οικονομικό μαρασμό μιας μεγάλης περιοχής.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην τροποποίησή της υπ’ αριθμ. 347/40/28-5-2012 απόφασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται στις λουτροθεραπείες των ασθενών και η αναπνευστική θεραπεία για παθήσεις γενικών αναπνευστικών νοσημάτων;
Η ερωτώσα βουλευτής Ν. Ηλείας
Έφη Γεωργοπούλου


.