Αποδιοπομπαίοι (θα) είμαστε όλοι

Η υπόθεση της απεργίας πείνας των μεταναστών στη Νομική συμπυκνώνει την κατάσταση που βαραίνει απειλητικά την κοινωνία. Οι μετανάστες,
άνθρωποι χωρίς χαρτιά, φτωχοί εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, στοχοποιούνται. Επιχειρείται να μετατραπούν σε "σαβούρα", προκειμένου να σωθεί το πλοίο της χώρας μέσα στη φουρτούνα της κρίσης. Ο ακρωτηριασμός δεν σταματάει εκεί. Η μία μετά την άλλη οι κοινωνικές κατηγορίες, όλοι μας, μετατρεπόμαστε σε αποδιοπομπαίους, καθώς αμφισβητούνται και αναιρούνται κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Με το επιχείρημα, μάλιστα, του... αναχρονισμού, όπως το ακούσαμε για τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, τώρα, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
- Πίσω από την επίθεση σε άσυλο και μετανάστες, το "μπλοκ του Μνημονίου" - Η αναζήτηση "εσωτερικού εχθρού" στο πρόσωπο του μετανάστη χτυπάει την αναγκαία για όλους αλληλεγγύη
Πίσω από την ενορχηστρωμένη επίθεση, παρά τις αντιθέσεις τους, βρέθηκαν οι δυνάμεις που στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Μνημόνιο. (Εκκωφαντική η απουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Δήμου Αθηναίων.
Στον αντίποδα, με επίκεντρο την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας, οι αντιρατσιστικές συλλογικότητες και όλοι όσοι δεν κερδοσκοπούν επενδύοντας στην ξενοφοβία.
Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ γράφει για την αμήχανη Ευρώπη και τους μετανάστες
Παρέμβαση του καθηγητή Κώστα Δουζίνα για το άσυλο και τη Νομική Σχολή
Ένα επίκαιρο σήμερα κείμενο του Ζακ Ντεριντά για τους μετανάστες και την αλληλεγγύη

Aυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/01/2011



.