Ταύτιση απόψεων ΣΥΝ - ODP για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τις στενές σχέσεις των δύο κομμάτων, καθώς και την κοινότητα απόψεων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως οι θέσεις για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών
αλλά και για το Κυπριακό, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τα 15 χρόνια του ODP.
Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία και συμμετείχε στην επετειακή εκδήλωση του αριστερού κόμματος της γείτονος χώρας, που είχε έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στα θύματα του κόμματος και αρκετές φορές σταμάτησαν οι διαδικασίες για να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή.
Την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον πρ. βουλευτή του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά και τα στελέχη του κόμματος Πάνο Τριγάζη και Ρένα Δούρου, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε τη σταθερή υποστήριξη στα δίκαια, όπως είπε, αιτήματα του Πατριαρχείου: “Είχα την ευκαιρία να του εκφράσω εκ μέρους του ΣΥΝ αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τη σταθερή υποστήριξή μας στα δίκαια αιτήματα του Πατριαρχείου που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -συμβάσεις που η τήρησή τους αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας- στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε.”. Εξάλλου αναφέρθηκε ειδικά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, λέγοντας πως πρόκειται για ένα αίτημα “που θα έπρεπε να είχε ήδη ικανοποιηθεί”.

Όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Γιάννης Ρίτσος...

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι, περισσότεροι από 5 χιλιάδες μέλη και φίλοι του ODP βρέθηκαν στην Άγκυρα το περασμένο Σάββατο για την γιορτή των 15 χρόνων του κόμματος “Ελευθερία και Αλληλεγγύη”, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, που είχε κατά βάση πολιτιστικό χαρακτήρα, φίλοι του ODP από τη Σμύρνη και το Ικόνιο χόρεψαν αγροτικούς χορούς, ενώ μετά τις ομιλίες του προέδρου του ODP Αλπερ Τας και του Αλ. Τσίπρα ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή πολλών συγκροτημάτων και ακούστηκε το τραγούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση είχε τίτλο “Ανθρώπινη ζωή, ανθρώπινο σύστημα” που πρόκειται να είναι το σύνθημα του κόμματος στις επικείμενες εκλογές, ενώ συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία από την Κούβα.
“Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, μπορούμε να επενδύσουμε στην ελπίδα για την οποία έχουν μιλήσει με την ίδια γλώσσα εμπνευσμένοι πνευματικοί άνθρωποι των χωρών μας, όπως ο Ναζίμ Χικμέτ και ο Γιάννης Ρίτσος, η Διδώ Σωτηρίου και ο Αζιζ Νεσίν” ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, την οποία ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.


.