Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί τέλος στην ανομία όσον αφορά τη συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων στη Π.Ε. Ηλείας. Να προστατευθούν από την Πολιτεία όλοι όσοι απειλούνται από μέλη φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης.

Ερώτηση κατέθεσαν προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξη και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Δημήτρης Τσουκαλάς και Όλγα Γεροβασίλη ώστε να τοποθετηθούν επίσημα οι ερωτώμενοι Υπουργοί για το ζήτημα της ανάθεσης της συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων στην Δυτική Ελλάδα από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος - Ιονίου, σε μέλη φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, μέσω πρόσφατων σχετικών αποφάσεων. Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν σαφείς απαντήσεις για το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη, Μάκη Νοδάρο, Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρη Κολόκα, Γιώργο Μαρινόπουλο, Γιάννη Σπηρούνη, τον Εισαγγελέα Πύργου αλλά και τη βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη που είτε απειλούνταν είτε εξυβρίζονταν από μέλη φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης και είχε τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή και η ασφάλειά τους, σύμφωνα και με τα στοιχεία που είχε στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ.

 
Στην ερώτηση παρατίθεται το ιστορικό του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ασκηθεί από την βουλευτή Ηλείας για τις παράνομες ενέργειες αφ’ ενός της συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων στο δρυόδασος της Φολόης στην ορεινή Ηλεία και αφ’ ετέρου της παράνομης αποκόλλησης και μεταφοράς βράχων από τα Ιαματικά λουτρά του Καϊάφα στην Παραλία του Δήμου Ζαχάρως, περιοχές αμφότερες χαρακτηρισμένες Natura.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι από τις απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και ειδικότερα την από 31-01-2014 Απάντηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, είναι σαφές ότι έχουν καταγραφεί εκ μέρους της Πολιτείας πλήθος παραβάσεων και έχει οδηγηθεί η υπόθεση στην Δικαιοσύνη. Έχουν γίνει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και υπάρχει προφυλάκιση δύο μελών της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στον τομέα της συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Από τα παραπάνω προκύπτει τουλάχιστον ηθικό και πολιτικό ζήτημα αλλά και ζήτημα μη εύλογης για το δημόσιο συμφέρον διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς, με δύο αποφάσεις στις 28-08-2014 (ΑΔΑ: ΒΝΩ1ΟΡ1Φ-ΔΣ1) και στις 21-10-2014 (ΑΔΑ: ΩΒΦΟΟΡ1Φ-654) του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, χορηγείται στην εταιρεία «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΟΔ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» η άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αλλά και Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δηλαδή, ο εν λόγω Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επτά και εννέα μήνες αντίστοιχα μετά τον σχηματισμό δικογραφίας χορηγεί άδεια συλλογής - μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων σε επιχείρηση μέλους της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης που είναι ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.
Το εν λόγω ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό διότι ο εκάστοτε Γ.Γ. κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ουσιαστικά ο εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στην περιοχή ευθύνης του, καθώς δεν είναι αιρετός, αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση στην εν λόγω θέση και επομένως εκφράζει απευθείας τις επιλογές της και τις κατευθύνσεις της.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν σαφείς απαντήσεις και εγκαλούν τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας για το γεγονός ότι συνδράμουν στο να δίνεται δημόσιο χρήμα σε μέλη φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης και ζητούν τον καταλογισμό ευθυνών για τις συνεχιζόμενες παρανομίες στις εναποθέσεις απορριμμάτων στην Ηλεία.
Τέλος ερωτούν για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν ενημέρωσε όλους τους απειλούμενους και εξυβριζόμενους πολίτες καθώς και ότι δεν λήφθηκαν μέτρα προστασίας αυτών και για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία αυτών.


.