Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: Οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθίστανται τεράστιες για τη νέα διακοπή του αντιπλημμυρικού έργου στον Αλφειό ποταμό, την κάκιστη διαχείριση των αδρανών υλικών και την ταλαιπωρία των κατοίκων στην εγγύς περιοχή των έργων.

Με αφορμή τη διακοπή, εδώ και τουλάχιστον 20 μέρες, του αναγκαίου έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αλφειό, με αποτέλεσμα να έχει αφεθεί ανολοκλήρωτο ένα τμήμα 200 μέτρων στο πιο κρίσιμο σημείο, εκεί που έσπασε το ανάχωμα το 2003, κρίνεται απαραίτητη η ολοκληρωμένη ανάδειξη του ζητήματος και η πραγματική ενημέρωση των πολιτών στην Ηλεία που βιώνουν τον κίνδυνο καταστροφής, καθώς ήδη βρισκόμαστε σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων.
Στις 25 Νοεμβρίου 2013, κατέθεσα Ερώτηση προς το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών η οποία αφορούσε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτησης του ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας1.
Το θέμα, τότε, ήταν ότι η θέση «Λίμνες», που επρόκειτο να γίνει απόθεση των αδρανών υλικών από τα έργα, χρησιμοποιείτο ως ΧΑΔΑ. Με τροποποίηση της αρχικής Απόφασης επιλέχτηκε  άλλη θέση για αποθεσιοθάλαμο στη θέση «Κάνια», της Τ.Κ. Μακρισίων με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά μέχρι και σήμερα η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου.
Πριν από ένα χρόνο καταγράφαμε και καταγγέλλαμε ως ΣΥΡΙΖΑ την μεγάλη καθυστέρηση, σήμερα ένα χρόνο μετά καταγράφουμε και καταγγέλλουμε την διακοπή του έργου σε ένα πολύ σημαντικό τμήμα του στα Μακρίσια.
Οι απαντήσεις που πήραμε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και ΥΠΕΚΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας1 είναι χαρακτηριστικό δείγμα συγκάλυψης, από τη μεριά της συγκυβέρνησης, των τεράστιων ευθυνών που έχουν για τη μη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου η Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι που τους αφορά.
Στις 17/03/2014 κατέθεσα ερώτηση για πλήθος προβλημάτων και ελλείψεων στις υποδομές στο Νομό Ηλείας2, μεταξύ αυτών και για την πορεία της υλοποίησης  των αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση ποταμού Αλφειού, με προϋπολογισμό 6.723.623 €. Επίσης ζητούσα να μάθω εάν θα χρηματοδοτηθούν με τα αναγκαία κονδύλια οι καθαρισμοί των ποταμών του νομού Ηλείας, ώστε να εκλείψουν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία προξενούν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση και χρονοδιάγραμμα, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αρκέστηκε να απαντήσει ότι έχει εγκριθεί το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας και ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην παρούσα φάση η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το υπ’ αριθμ. 75777/2458/28-03-2014 ζήτησε από τον τελικό μειοδότη να υποβάλει τα επικαιροποιημένα δικαιολογητικά συμμετοχής.
Στις 03/06/2014 κατέθεσα Ερώτηση προς 4 συναρμόδια Υπουργεία για την έλλειψη σχεδιασμού και αδιαφάνειας στην διαχείριση των αδρανών υλικών στις κοίτες των ποταμών και χειμάρρων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας3
 
Έχουν περάσει  πέντε μήνες και κανένα Υπουργείο δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση. Μόνο το ΥΠΕΚΑ ανέφερε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από τις Υπηρεσίες της Οικείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι Υπηρεσίες σε Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο αρνούνται να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία και τους πολίτες στην Ηλεία για την διαχείριση των αδρανών υλικών που αποτελεί ένα σημαντικότατο οικονομικό και περιβαλλοντικό ζήτημα.
Στις 08-05-2014 συνάφθηκε η Σύμβαση Κατασκευής Έργου4 «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ», προϋπολογισμού μελέτης 6.300.000,0 € (με ΦΠΑ), που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2007–2013», με κωδικό έργου 2010ΕΠ00180027 (MIS 296545) μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της εργοληπτικής εταιρείας ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ. 
Τον Αύγουστο του 2014 ξεκίνησε το εν λόγω έργο και πριν περίπου είκοσι μέρες σταμάτησε τις εργασίες στο πιο κρίσιμο σημείο και την πιο κρίσιμη περίοδο χρονικά. Δεν έχουν τοποθετηθεί από την εταιρεία τα συρματοκιβώτια ή Ζαρζανέτια στα Μακρίσια όπως έπρεπε ήδη να είχε συμβεί και εύλογα οι κάτοικοι των εγγύς περιοχών είναι ανάστατοι και διεκδικούν άμεσες και ρεαλιστικές παρεμβάσεις εκ μέρους της Πολιτείας.
Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια και της δημόσιας παρέμβασης της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, παραθέτει το παραπάνω ιστορικό για την ενημέρωση των Ηλείων πολιτών αλλά και για να αποτυπωθεί με στοιχεία ότι η αδιαφάνεια, η έλλειψη σχεδιασμού, ο εμπαιγμός, η συγκάλυψη και η ανικανότητα εκ μέρους της κεντρικής και της περιφερειακής εξουσίας έχουν οδηγήσει στην τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, στην ταλαιπωρία των κατοίκων και στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και των δημόσιων πόρων. Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου και να απαντήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες σε όλα τα ερωτήματα που ταλανίζουν το νομό Ηλείας.





.