Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Οι καθαρίστριες των σχολείων δεν χαρίζουν την εργασία τους, αλλά είναι εργαζόμενες και δικαιούνται να αμείβονται σε σταθερή, μηνιαία βάση. Να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες για την καταβολή των δεδουλευμένων τους»


Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν σαράντα επτά (47) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε η   Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, σχετικά με το γεγονός ότι για μια ακόμα σχολική χρονιά, οι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους. Διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα του σχολικού  έτους  2014-2015  και περίπου 8.500 σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από  παραχθέν έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την εργασία που έχουν προσφέρει  τον Ιούνιο του 2014.
Αν και πρόσφατα  ρυθμίστηκε νομοθετικά, ύστερα
από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις πιέσεις και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών για την πληρωμή των καθαριστριών, οι αρμόδιοι Υπουργοί  Παιδείας και Οικονομικών δεν έχουν υπογράψει την απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αποτέλεσμα η παραπάνω ρύθμιση να παραμένει κενό γράμμα, γεγονός που έχει ενσπείρει έντονη ανησυχία στις εργαζόμενες ότι θα επαναληφθούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις της περασμένης χρονιάς.
Ήδη στον Νομό Ηλείας οι σχολικές καθαρίστριες έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Μέχρι στιγμής ο αρμόδιος φορέας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και επιχορηγείται από αυτό για να χρηματοδοτήσει τις σχολικές επιτροπές των Δήμων και να πληρωθούν οι καθαρίστριες, έχει κοινοποιήσει με έγγραφό του ότι το συνολικό ποσό για τα δεδουλευμένα θα καταβληθεί σύμφωνα με την ροή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς  ωστόσο να διευκρινίζεται κάθε πότε θα πληρώνονται.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι και το σκεπτικό περσινής απόφασης δικαστηρίου,  τονίζουν ότι οι καθαρίστριες με τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων σχολείων της χώρας. Ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι η πολιτεία οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση πρόσληψης προσωπικού καθαρισμού με σταθερές εργασιακές σχέσεις και όχι με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ερωτούν αν κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, το οποίο θα αναλάβει τις πληρωμές από την επόμενη σχολική χρονιά.
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι, ως εγγυητές της ίδιας της κοινωνικής αναπαραγωγής, πρέπει να λαμβάνουν απρόσκοπτα τη νόμιμη αμοιβή για το παραγόμενο έργο τους και ερωτούν τους Υπουργούς ποιοι είναι οι ακριβείς κωδικοί των συγκεκριμένων κονδυλίων για το 2014, πότε προβλέπεται να υπογράψουν την απαραίτητη ΚΥΑ για να ξεκινήσουν οι πληρωμές, αν αναφέρεται ρητά στις συμβάσεις η ροή χρηματοδότησης και αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταβάλλονται οι αμοιβές των εργαζομένων καθαριστριών σε σταθερή, μηνιαία βάση. Ακόμα ζητούν να μάθουν πότε θα πληρωθούν οι καθαρίστριες για τον Ιούνιο της περασμένης σχολικής χρονιάς, αν υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν στείλει εμπρόθεσμα τις καταστάσεις των συμβασιούχων, όπως ζήτησε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και αν οι πληρωμές θα βαρύνουν τους τυχόν εκπρόθεσμους Δήμους.



.