Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες στην Ηλεία λόγω της μη καταβολής ολόκληρου του ποσού της 1ης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης»

Με τη φωτογραφική προκήρυξη για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ) για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, για την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, ως φορέας συντονισμού αναδείχθηκε το σχήμα «Gaia Επιχειρείν Ανώνυμη Εταιρεία Ψηφιακών Υπηρεσιών», στο οποίο συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Neuropublic και η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η Gaia Επιχειρείν που συστεγάζεται στην Ένωση Πύργου - Ολυμπίας οδηγεί σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες της Ηλείας. Είναι αδιανόητο, την στιγμή που οι αγρότες του νομού μας αναγκάστηκαν να πληρώσουν εξοντωτικές εισφορές για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, σήμερα να βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αντί το 50% των χρημάτων που δικαιούνται, πολύ λιγότερα ή και καθόλου.
Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Gaia Επιχειρείν, για την μη έγκαιρη ψηφιοποίηση και αποστολή όπως όφειλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ των απαραίτητων δικαιολογητικών, και ειδικά των ενοικιοστασίων γης, τα οποία είχαν προσκομίσει οι αγρότες κατά την περίοδο των δηλώσεων.

 
Ζητάμε άμεσα να πληρωθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες του νομού μας, και όχι στην 2η δόση. Δεν θα οδηγηθούν οι αγρότες του νομού μας σε απόγνωση επειδή η Κυβέρνηση θέλησε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και καταστροφή των παραγωγών, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ με κίνδυνο να χάσουν τις τυχόν αποζημιώσεις τους. Καμία Gaia Επιχειρείν, κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν έχει το δικαίωμα να οδηγεί τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι αγρότες δεν είναι επαίτες, αλλά δίκαια απαιτούν άμεσα να τους δοθεί όλο το ποσό της 1ης δόσης.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχουμε εναντιωθεί στην φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση και αναγνώριση φορέων διαχείρισης του ΟΣΔΕ, μέσω της οποίας αναδείχθηκε το σχήμα «Gaia Επιχειρείν Ανώνυμη Εταιρεία Ψηφιακών Υπηρεσιών». Επαναλαμβάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα ΟΣΔΕ που θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών, χωρίς επιβάρυνσή τους.


.