Ομιλία Έφης Γεωργοπούλου 27/11/2014 Ολομέλεια Ν/Σ ΥΠΑΙΘ-Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο-ΕΡΤ-Κολλέγια

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας για τη διδασκαλία στο Λύκειο των μαθημάτων που εξετάζονται ως ειδικά στις πανελλήνιες εξετάσεις και ιδιαίτερα για το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο. Η τροπολογία ήρθε ως απάντηση του Υπουργείου στην από 30/10/2014 Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού, όπου ζητούσε να παραμείνει η διδασκαλία των μαθημάτων του Σχεδίου στη Β’ Λυκείου και να διασφαλιστεί και στη Γ’ Λυκείου, καθώς το «Νέο Λύκειο» τα εξοβέλιζε πλήρως από το ωρολόγιο πρόγραμμά του.
Ωστόσο, το Υπουργείο με την τροπολογία που κατέθεσε εντάσσει όλα τα ειδικά μαθήματα μόνο στη Γ’ Λυκείου, ενώ η διατύπωση της τροπολογίας είναι, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ύποπτη και εκ του πονηρού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα ειδικά μαθήματα «δύνανται» να διδάσκονται και τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία των τμημάτων διδασκαλίας τους εξουσιοδοτείται να τις ορίζει ο εκάστοτε Υπουργός με Απόφασή του. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το αν στην πράξη θα διδάσκονται ειδικά μαθήματα στο Λύκειο, καθώς ο εκάστοτε Υπουργός θα μπορεί να θέτει όρους για τη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα ελάχιστος αριθμός μαθητών που θα τα ζητούν ή αν υπάρχουν καθηγητές. Το Υπουργείο όφειλε να διασφαλίζει τη διδασκαλία τους ρητά στην τροπολογία και να προσλαμβάνει τον απαραίτητο αριθμό καθηγητών για να τα διδάσκουν.
Εξ άλλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την τροπολογία που κατατέθηκε για την ΕΡΤ «κουκούλωμα» της όλης παρεκτροπής του ξαφνικού «θανάτου» της, καθώς μεταξύ άλλων μετατίθεται η ήδη εκπρόθεσμη από 1η Σεπτεμβρίου 2014 σε 1η Φεβρουαρίου 2015 υποχρέωση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. για την υποβολή των δηλώσεων που προβλέπονται από την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία.
Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών οποιουδήποτε μεταλυκειακού κέντρου εξασφαλίζει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, δηλαδή από οργανισμούς συμφερόντων στο χρηματιστήριο της εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ελέγχονται από την ελληνική κοινωνία για τα πορίσματά τους. Το Υπουργείο Παιδείας πλέον θα αρκείται μόνο στο ρόλο της νομιμοποίησης αυτών των οργανισμών με Απόφαση του εκάστοτε Υπουργού. Το τελικό αποτέλεσμα της τροπολογίας, αν εφαρμοστεί, θα είναι ουσιαστικά η δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια που λειτουργούν στη χώρα μας και επ’ ουδενί δε συνιστούν ΑΕΙ και η περεταίρω συρρίκνωση των δημόσιων ιδρυμάτων.


.