Έφη Γεωργοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών και συμψηφισμός με οφειλές σε ΟΓΑ και ΕΝΦΙΑ».

Ερώτηση κατέθεσαν προς τον κ. Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έντεκα (11) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, με αφορμή την φοροεπιδρομή που έχει επιβληθεί στον αγροτικό κόσμο από την συγκυβέρνηση (φορολογία αγροτικού εισοδήματος, αγροτεμαχίων - ΕΝΦΙΑ κ.λ.π).
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η συγκυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα τις επιστροφές ΦΠΑ των αγροτών στερώντας τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, ο συμψηφισμός της επιστροφής ΦΠΑ αλλά και της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης με το σύνολο του ΕΝΦΙΑ, σημαίνει την προείσπραξη για τους αγρότες του συνόλου του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή οφειλής που δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, καταργώντας στην πράξη ακόμα και τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις όπως ισχύει για την υπόλοιπη κοινωνία.
Ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθούν γιατί υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες, καθώς και την άρση του συμψηφισμού των  επιστροφών του ΦΠΑ με ανεξόφλητες εισφορές προς τον ΟΓΑ. Ακόμη ζητούν να μην επιβάλει η συγκυβέρνηση κατάσχεση των επιστροφών ΦΠΑ, της ενιαίας ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης για μη ληξιπρόθεσμες δόσεις που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και να καταργηθούν οι αντιδραστικές διατάξεις των νόμων 4254/14 και 3943/11, με βάση τις οποίες μπορούν να συμψηφιστούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους αγρότες για την κάλυψη των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.
Επίσης, ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την τροποποίηση ή κατάργηση των πρόσφατων διατάξεων των ν. 4264 και 4282, οι οποίες αφορούν την άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου αποκλειστικά σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους.



.