Έφη Γεωργοπούλου-Σαλταρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Καινούργια μαθήματα και τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο χωρίς καν να έχουν τυπωθεί βιβλία»

Σύμφωνα με χθεσινή(1-10-2014) μας ενημέρωσή τα βιβλία των 5 νέων μαθημάτων του Νέου Λυκείου δεν αναμένεται να βρίσκονται στα σχολεία της χώρας πριν τα τέλη του Οκτωβρίου, καθώς μόλις χθες στάλθηκε στο Ινστιτούτο «Διόφαντος» η σχετική υπουργική απόφαση ώστε αυτό να προχωρήσει στην εκτύπωση και διανομή τους. Τα νέα μαθήματα είναι η «Πολιτική Παιδεία» γενικής παιδείας Α΄ και Β΄ τάξης, οι «Εφαρμογές Πληροφορικής» επιλογής Α΄ τάξης, οι «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών» προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ τάξης και η «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» γενικής παιδείας Β΄ τάξης. Οι μαθητές που καλούνται να διδαχτούν τα νέα μαθήματα και οι εκπαιδευτικοί τους (αν υπάρχουν) βρίσκονται σε αναστάτωση, καθώς η διδακτέα – εξεταστέα ύλη έχει αρχίσει να ανακοινώνεται με εγκυκλίους προς τα σχολεία και οι προαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο με χρήση της τράπεζας θεμάτων. Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσχημα την έγκαιρη διανομή των βιβλίων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και λόγω έλλειψης επαρκούς χρονικού περιθωρίου, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε δηλώσει στις αρχές της χρονιάς ότι θα ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες από τις καθιερωμένες. Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι η κατάρτιση των αναλυτικών προγραμμάτων και η συγγραφή των βιβλίων για τα εν λόγω μαθήματα έγινε με αμφιλεγόμενες, fast track διαδικασίες. Συγκεκριμένα, όπως έχουν ήδη καταθέσει με ερωτήσεις τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα όσον συμμετείχαν στη σύνταξη των αναλυτικών προγραμμάτων. Όσον αφορά την προκήρυξη για τη συγγραφή των βιβλίων, δόθηκε προθεσμία μόλις 3 μηνών, τη στιγμή που για να πληρούνται τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά και παιδαγωγικά κριτήρια η εμπειρία έχει δείξει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 7 μήνες. Η όλη διαδικασία θυμίζει άτυπες αναθέσεις, καθώς παρουσιάστηκε μόνο μια συγγραφική ομάδα για κάθε βιβλίο, ενώ το ίδιο άτομο παρουσιάζεται να συμμετέχει ταυτόχρονα σε δυο συγγραφικές ομάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει από την αρχή το Νέο Λύκειο (ν.4186/2013) και έχει ζητήσει την απόσυρση της διαδικασίας εξετάσεων στην Α΄ και Β΄ Λυκείου με χρήση της πανελλαδικού επιπέδου τράπεζας θεμάτων. Αντιθέτως, η ηγεσία του Υπουργείου, δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις ενστάσεις σύσσωμης σχεδόν της εκπαιδευτικής κοινότητας για τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του συστήματος της τράπεζας θεμάτων. Η προχειρότητα με την οποία την εφάρμοσε είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φέρει αλλεπάλληλες τροπολογίες στη Βουλή το καλοκαίρι, αλλάζοντας διαρκώς τα κριτήρια προαγωγής των μαθητών και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στη λειτουργία ενός τόσο ευαίσθητού οργανισμού όπως είναι το σχολείο.


Το Υπουργείο, ενώ συνεχίζει να υπερασπίζεται με ιδεολογική προσήλωση την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, δεν προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (όπου αυτοί υπάρχουν) ούτε τα στοιχειώδη για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου αυτού. Δεν φρόντισε έστω να βρίσκονται τα βιβλία των νέων μαθημάτων στα σχολεία, όχι μόνο στην ώρα τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά φαίνεται πως θα καθυστερήσουν πάνω από 1,5 μήνα από την έναρξή της. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο απάντησε στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος του είναι να κατατεθούν σχολικά εγχειρίδια που θα πληρούν τις προδιαγραφές επιστημονικής εγκυρότητας και αρτιότητας και αυτά να αποσταλούν στα σχολεία με την έναρξη διδασκαλίας των μαθημάτων, δεν καταφέρνει να επιτύχει κανέναν από τους δυο αυτούς στόχους.


.