Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει με όλες τις σχετικές και αναγκαίες παρατηρήσεις του το άρθρο 5 για την Ολυμπία Οδό. Οτιδήποτε άλλο αναπαράγεται έμμεσα ή άμεσα από στελέχη της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως ψευδές και λαϊκισμός».

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σχετικά με τις αναφορές του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, που αφορούσαν την Ολυμπία Οδό και στις οποίες μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι «οι επικριτές κυρίως από την αριστερά πλευρά της παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων με συμβάσεις δεν ψήφισαν αυτή τη διάταξη νόμου που το κάνει δημόσιο έργο αν και υποστήριζαν πάντα ότι τα έργα πρέπει να είναι δημόσια.», δηλώνει τα εξής: Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής για να διαπιστώσει ότι υπερψήφισε το άρθρο 5 που αφορούσε την υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού και την δημοπράτηση εντός του 1ου εξαµήνου του έτους 2014 με την προσθήκη: «γ) το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό παραμένει έργο προτεραιότητας, το οποίο περιλαμβάνεται στον εθνικό σχεδιασμό για τη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα».Α Ακριβώς, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων με όρους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στάθηκε θετικά και υπερψήφισε το άρθρο 5 διεκδικώντας ταυτόχρονα-κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα-όλες τις γραπτές δεσμεύσεις και τον πίνακα κατανομής του Υπουργείου, που αφορά την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο ΕΣΠΑ. Οτιδήποτε άλλο αναπαράγουν έμμεσα ή άμεσα στελέχη της Συγκυβέρνησης καταδεικνύει ή άγνοια της λειτουργίας του Κοινοβουλίου ή εντάσσεται στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με βουλευτές ή τοπικούς αιρετούς παράγοντες του νομού Ηλείας, που πρόσκεινται στη Συγκυβέρνηση, και οι οποίοι αρκούνται στο να χειροκροτούν θερμά τις αλλεπάλληλες δημόσιες ανακοινώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη για αυτό το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει δηλώσει ρητά: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα. Το έργο έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αυτό δεν συνέβη. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να εμπαίζει τη Βουλή και τους πολίτες. Επίσης, από όσα παρουσιάζονται ήδη σε δημοσιεύματα για την επιβολή διοδίων στο τμήμα Πάτρα-Πύργος διαφαίνεται ότι η συγκυβέρνηση κατ’ επίφαση σχεδιάζει δημόσιο έργο, αλλά προσανατολίζεται στο να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι κάτοικοι στην Ηλεία.
Δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Κουτσούκου ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν θα καθυστερήσουμε δέκα μέρες, ένα μήνα στην δημοπράτηση, είναι ότι το έργο θα δημοπρατηθεί και θα γίνει με βάση την νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε στη Βουλή», με τις οποίες προβάλλει από μία νομοθετική ρύθμιση ό,τι τον εξυπηρετεί , προσβάλλουν τους πολίτες της Ηλείας που έχουν πληρώσει με φόρο αίματος τη μη ύπαρξη ασφαλούς και σύγχρονου οδικού δικτύου και υπενθυμίζουμε ότι η υλοποίηση του τμήματος Πάτρα-Πύργος εντάχθηκε μετά από πολλές πιέσεις και το φόβο της λαϊκής αντίδρασης μόλις στις 22/09/2014 σε ενάριθμο κωδικό του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή τρεις μήνες μετά την χρονική περίοδο που όφειλε να είχε ήδη δημοπρατηθεί όλο το έργο της Ολυμπίας Οδού.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση ένταξης σε ενάριθμο κωδικό από το Υπουργείο Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 46516/22-09-2014 και ΑΔΑ:Β54ΚΦ-Σ2Η) δεν συνεπάγεται αυτομάτως την έγκριση των προβλεπόμενων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει τα πορίσματα της για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020) στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα δώσει την τελική έγκριση.
Στην προαναφερόμενη απόφαση διαβάζουμε ακριβώς τα εξής: «2.Εγκρίνουμε τη προσθήκη ειδ. διάταξης ως εξής: ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΑΡ. 2014ΣΕ07100044<ΟΛΟΚΛ. ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝ. ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ> ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (ΑΝΟΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.. Ο όρος αυτός θα περιληφθεί και στην προκήρυξη του διαγωνισμού.»
Συνοψίζοντας το έργο στο Πάτρα-Πύργος για να δημοπρατηθεί μετά την πρόσφατη έκδοση του σχετικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πρέπει να αναρτηθούν για 52 ημέρες τα τεύχη δημοπράτησης στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετέπειτα να ξεκινήσει η διαδικασία για την κήρυξη του αναδόχου. Το εάν όμως θα εγκριθούν τα κονδύλια και θα προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την κήρυξη αναδόχου είναι ζήτημα της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως δεν πρόκειται να γίνει το οτιδήποτε πριν το τέλος του 2014.


.