Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού»

    Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις στη ζωική παραγωγή που έφερε η επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4), για άλλη μια φορά η απάντηση από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=36c2d95c-c171-4105-aa76-88493fe179ec) που καταθέσανε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς και Θανάσης Πετράκος καταδεικνύει ότι δεν έχει  αποτιμήθει η σοβαρότητα του προβλήματος για την Οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή
Η θέση των πανελλαδικών κτηνοτροφικών συλλόγων και του ΣΥΡΙΖΑ για  ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε εθνική κλίμακα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα στον κτηνοτροφικό τομέα στην πατρίδα μας, από πλευρά του ΥΠΑΑΤ δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα. 
Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, πιστοί στο δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής συστολής, προσπαθούν με «ασπιρίνες» να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι ενέργειες του υπουργείου σε καμία περίπτωση δεν συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των υπηρεσιών, οι οποίες υπερβάλλουν εαυτόν (παντελής έλλειψη προσωπικού και μέσων) για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, για τον έλεγχο της ασθένειας χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες.
Από τα 5 εκ. € που  εξασφαλίσθηκαν από την 745/2014 ΚΥΑ (για να ελεγχθεί όμως η κατάσταση χρειάζονται πολλαπλάσιοι πόροι) και αφορούν το σύνολο της χώρας έχουν διανεμηθεί μόλις 174.000€ για την αγορά εντομοαπωθητικών, από τα οποία 127.000€ στη περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη περιφέρεια Δ. Ελλάδας  άρα και στην Ηλεία ακόμα τίποτα.


Ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει σύμφωνα και με το νέο κανονισμό της ΕΕ 652/2014:
·    Συγκεκριμένο ετήσιο ή πολυετές εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου το οποίο θα οριοθετεί γεωγραφικές και διοικητικές περιοχές εφαρμογής , καθώς και το εκτιμώμενο ποσό δαπανών.
· Ικανό αριθμό επιστημόνων που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα καταπολέμησης.
· Ικανό αριθμό κτηνιάτρων οι οποίοι θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.
· Άμεση χρηματοδότηση για εξοπλισμό και προσωπικό των εθνικών μας εργαστηρίων.
Για να υλοποιηθούν οι θεμελιώδεις αυτές προϋποθέσεις απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός, ορθολογικά κατανεμημένος, με επιστημονικά κριτήρια, για τις πληγείσες περιοχές.
Θα πρέπει να διερευνηθεί, ταυτόχρονα, η ύπαρξη και η καταλληλότητα εμβολίου καθώς και το εύρος εφαρμογής του. Οι εισηγήσεις των επιστημόνων στα ερευνητικά κέντρα, τα οποία υπεχρηματοδοτούνται στην εποχή των μνημονίων, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για την λήψη των ορθών αποφάσεων. Πρέπει να αναφέρουμε πως στη Γαλλία κάτω από ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο και με μαζικό εμβολιασμό η νόσος εξαλείφτηκε.
Αν δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία σε αυτό το στάδιο, ακόμα και τώρα που έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι συνέπειές της θα πλήττουν τους παραγωγούς και την περιοχή για πολλά χρόνια. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις και φανερώνει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.
Η μόνη διέξοδος είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παραγωγών, του μόχθου τους και των αγωνιών τους, με σκοπό την ανάταση της παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πρωτογενή παραγωγή ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να σταματήσει και να αναστραφεί η σημερινή πορεία που οδηγεί στη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, πορεία την οποία έχει χαράξει η στρατηγική των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονίου.



.