ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Οικονομικών Θέμα: Σχετικά με την φορολόγηση διατροφής διαζευγμένων συζύγων για το έτος 2013

Στα εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία έλαβαν διαζευγμένες/οι σύζυγοι (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) και αφορούσαν τη χρήση 2013, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της φορολόγησης της διατροφής που λάμβαναν διαζευγμένες/οι σύζυγοι από το πρώτο ευρώ. Πιο συγκεκριμένα με βάση τον καταργημένο πλέον Ν.2238/1994 (άρθρο 48) το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται στη σύζυγο ή στον σύζυγο, βάσει δικαστικής απόφασης ή συμβολαιογραφικής πράξης, φορολογείται ως εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα. Όμως λόγω του γεγονότος ότι πλέον η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, όσες/οι λάμβαναν διατροφή κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ για το οικονομικό έτος 2014 και προκαταβολή φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος 2015. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την φορολόγηση της διατροφής, μας ενημερώνει ότι με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), η διατροφή που λαμβάνει ο/η δικαιούχος, σύμφωνα με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη από 1.1.2014, απαλλάσσεται από τον φόρο. Καμία απάντηση ή λύση δε δίνεται όμως στο κενό που δημιουργήθηκε για το έτος 2013. Λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες καλούνται για ακόμα μία φορά να πληρώσουν οι συμπολίτες μας φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% συν προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Ιδιαίτερα οι γυναίκες που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που λαμβάνει τη διατροφή, είναι απαράδεκτο να φορολογούνται με αυτό τον τρόπο ιδίως όταν δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα κατά το 2013 άνεργη γυναίκα έλαβε ποσό διατροφής ύψους 7.200 ευρώ. Διαπίστωσε κατά την εκκαθάριση της δήλωσής της, ότι θα πρέπει να πληρώσει φόρο ύψους 1.872 ευρώ, δηλαδή 7.200 ευρώ Χ 26% = 1.872 ευρώ). Και σαν μην έφθανε αυτό καλείται να πληρώσει και προκαταβολή φόρου 55%. Συνολικά η άνεργη γυναίκα από τα 7.200 ευρώ που έλαβε το 2013 καλείται να πληρώσει συνολικά φόρο ύψους 2.901,60 ευρώ. Με λίγα λόγια το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πολλά τα 7.200 ευρώ και της ζητάει να επιβιώσει με τα υπόλοιπα 4298,40 που της μένουν αν αφαιρέσει κάποιος τον φόρο.
Πέραν του παράλογου προσδιορισμού του εισοδήματος από διατροφή ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, τίθεται και το ζήτημα της διπλής φορολόγησης του ιδίου εισοδήματος και φυσικά τίθεται και ζήτημα συνταγματικότητας του συγκεκριμένου μέτρου.
Επειδή η λήψη διατροφής δεν αποτελεί εισόδημα από κάποια δραστηριότητα και άρα λάθος θεωρείται ως εισόδημα από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος
Επειδή για πολλοστή φορά μετά και τα λάθη του ΕΝΦΙΑ οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για τις αβλεψίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών
Επειδή οι πολίτες χάνουν μέρα με τη μέρα και την ελάχιστη εμπιστοσύνη προς το κράτος
Επειδή η φορολόγηση της διατροφής είναι απολύτως παράλογη και αντισυνταγματική με το τρόπο που γίνεται
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Αν θεωρεί εύλογο και συνταγματικό τον χαρακτηρισμό της διατροφής ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα.
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξαλείψει αυτήν την κατάφωρη αδικία;
3. Αν προτίθεται άμεσα να προβεί σε τροποποίηση του νόμου 2238/1994 έτσι ώστε να μην κληθούν οι λαμβάνοντες και λαμβάνουσες διατροφή να πληρώσουν αυτόν τον παράλογο φόρο για το οικονομικό έτος 2014 και την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Κούβελα Φωτεινή
Αθανασίου Νάσος
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αυλωνίτου Ελένη
Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Διώτη Ηρώ
Δρίτσας Θοδωρής
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Καφαντάρη Χαρά
Κοντονής Σταύρος
Κυριακάκης Βασίλης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γιώργος
Σταθάς Ιωάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νίκος
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζησοφιά Άννα


.