Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτής νομού Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: Οι πιεστικές ανάγκες της κρίσης επιτάσσουν να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσειςφοιτητών για μεταφορά θέσης μεταξύ Σχολών και Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, από τη στιγμή που έχει μείνει κενός μεγάλος αριθμός θέσεων που διατέθηκαν για μεταφορά.


Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, Θεανώ Φωτίου, Παναγιώτα Δριτσέλη, Γιώργο Πάντζα, Τζένη Βαμβακά, Χρήστο Μαντά, Γιάννη Αμανατίδη και Μαρία Κανελλοπούλου, με αφορμή το γεγονός ότι οι αιτήσεις πολλών φοιτητών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μεταγραφή (μεταφορά θέσης) δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ άλλες θέσεις που διατέθηκαν από τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης έμειναν κενές, λόγω του ότι οι διαθέσιμες θέσεις κατανεμήθηκαν ποσοστιαία στα 4 πρώτα έτη σπουδών με ποσοστά που δεν ανταποκρίθηκαν στις πραγματικές ανάγκες.

 
Σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζεται ότι ο φετινός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για μεταγραφή δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα ακαδημαϊκού έτους 2013−2014.
Από τις θέσεις αυτές, ορίζεται ότι το 10% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009−2010 (φοιτητές 4ου έτους), το 30% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010−2011 (φοιτητές 3ου έτους), το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011−2012 (φοιτητές 2ου έτους) και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012−2013 (φοιτητές 1ου έτους).
Με βάση τα παραπάνω, οι προσφερόμενες θέσεις για μεταγραφές για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ήταν 6.561. Εντούτοις, από την από 12/3/2014 ανακοίνωση των μεταφορών θέσης που πραγματοποιούνται, προέκυψε ότι 2.779 από αυτές έμειναν κενές, τόσο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος σε περιφερειακά τμήματα, όσο κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλοί εισακτέοι των ετών 2010 και 2011 που βρίσκονται στο 3ο και 4ο έτος, αντίστοιχα, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Σαν αποτέλεσμα, ικανοποιήθηκε μόλις το 45% των αιτήσεων για μετεγγραφή. Πολλοί από τους φοιτητές των μικρότερων ετών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μεταφοράς θέσης και έκαναν αίτηση, δεν καταφέρνουν να μεταφέρουν τη θέση τους.
Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να διαθέσει τις θέσεις που, με βάση την ποσόστωση ανά έτος, αντιστοιχούν σε φοιτητές μεγαλύτερων ετών και έμειναν κενές λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε φοιτητές μικρότερων ετών, των οποίων οι αιτήσεις για μεταφορά θέσης δεν ικανοποιήθηκαν, λόγω του ότι οι θέσεις που διατέθηκαν σε αυτούς ήταν λιγότερες στον αριθμό από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν. Επίσης, δεδομένης της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης των οικογενειών των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων, ρωτούν εάν θα προχωρήσει σε ρύθμιση για να διατεθούν θέσεις για μεταφορά (μεταγραφή) που να αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ακαδημαϊκού έτους 2013−2014.




.