Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός



Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων της βουλευτού του νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, για την ανάδειξη και αναζήτηση επίλυσης των διαχρονικών αλλά και οξυμένων προβλημάτων που διαπερνούν τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολο του.

Στην Επίκαιρη Επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

    Σήμερα, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με τη δραματική μείωση των κρατικών χρηματοδοτικών πόρων και τη στοχευμένη και συστηματική διάλυση των δημοσίων δομών άθλησης, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα προ της οριστικής απαξίωσης και κατάρρευσης. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014. Το Κράτος ουσιαστικά αποσύρεται από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού μετατρέποντάς τον από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν για λίγους.
      Σε μία λογική άγριας κυριαρχίας της αγοράς, κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ Α.Ε. που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο - όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
      
  Στην ίδια μνημονιακή λογική  εντάσσεται και η διαρκής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, η συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πλήρης απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση.
      Από την άλλη, διατηρείται ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, το οποίο με την συναίνεση των δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, εξακολουθεί και απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το διαπλεκόμενο τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικός αθλητισμός – αθλητικά ΜΜΕ», συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. Πουθενά δεν αποτυπώνονται στην κυβερνητική πολιτική, δράσεις που να αφορούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του ντόπινγκ, της εκτροφής παρακρατικών μηχανισμών, των ανεξέλεγκτων φαινομένων κοινωνικής βίας. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Συγκεντρωτικά η Επίκαιρη Επερώτηση εστιάζει στα εξής ζητήματα:

Α) Απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού (πώληση ΟΠΑΠ Α.Ε.
Β) Εκποίηση και διάλυση των δημόσιων αθλητικών υποδομών (Αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που οδεύουν προς «αξιοποίηση» μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ, συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα και τα επ’ αυτών κτίρια και εγκαταστάσεις με τα παραρτήματα τους, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) καθώς και το πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (Μαρίνα) Αγ. Κοσμά Αττικής. Το ΣΕΦ, αφού αφέθηκε για δεκαετίες στην εγκατάλειψη και την απαξίωση, «τεμαχίστηκε», για να μεταβιβαστεί στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ έκταση 343.760 τμ).
Γ) Συρρίκνωση των διοικητικών αθλητικών δομών και απολύσεις.
Δ) Υποβάθμιση της φυσικής αγωγής στην δημόσια εκπαίδευση.
Ε) Επαγγελματικός αθλητισμός και διαπλοκή
ΣΤ) Εφαρμογή μιας νέας πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για όλα τα ζητήματα που αφορούν την διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης για τον αθλητισμό, την είσπραξη των οφειλών από τα μεγαθήρια του επαγγελματικού αθλητισμού, την στήριξη της φυσικής αγωγής στα σχολεία και τις σχολές στην χώρα μας και τέλος εάν προτίθενται να εκποιήσουν όλες τις σημαντικές αθλητικές υποδομές μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.




.