Το σήριαλ με τα σκουπίδια ...

Η απόφαση του Δήμου Πύργου να ξεφορτώσει τη σωρό σκουπιδιών από τους δρόμους της πόλης στο δάσος Φραγκαπηδήματος, είναι παράλογη, παράνομη, καταστροφική για το περιβάλλον, υπονομευτική επίσης μιας προοπτικής οριστικής επίλυσης του μεγάλου προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Πύργου.

 

Η aπόφαση λήφθηκε και η υλοποίησή της επιχειρήθηκε εν κρυπτώ. Ο χώρος «επισημάνθηκε» (από ποιους;), «επιθεωρήθηκε», ενώ ταυτόχρονα ένα μηχάνημα προχώρησε σε διάνοιξη χωματόδρομου για τη διέλευση των απορριμματοφόρων… Καμιά αρμόδια αρχή δεν ενημερώθηκε, καμία άδεια δεν ζητήθηκε… Η συνέχεια και η αποκάλυψη των υπόγειων διαδρομών οφείλεται στην κινητοποίηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από τoν πρώην Δήμο Ιάρδανου και το Δήμο Ήλιδας.

 

Στο μεσοδιάστημα ένα μεγάλο μέρος από τα απορριμματοφόρα του Δήμου μετέφεραν φορτία στο σημείο και δεν τα απέθεσαν απλά εκεί… Μηχανήματα και εκσκαφείς επιχείρησαν και ταφή, παρά την επίκληση έκτακτης ανάγκης που επέτρεπε προσωρινή απόθεση μόνον… Ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών τοποθετήθηκε μάλιστα πάνω σε μεμβράνη νάιλον θερμοκηπίου, διαμορφώθηκε τάφρος αποστράγγισης κλπ….

 

Ένα έργο σχεδιασμένο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μιας μόνιμης…προσωρινότητας, με άκρα μάλιστα «μυστικότητα» έργο διάσωσης…αρχόντων που δεν κατάφεραν ούτε να επιλύσουν, ούτε να σχεδιάσουν στοιχειωδώς, που περιφέρουν τα σκουπίδια από το ποτάμι στο βουνό και τούμπαλιν στη διάρκεια της θητείας τους…

Τι κι αν το Δασαρχείο σφράγισε την περιοχή νομίμως ως αναδασωτέα και απαγόρεψε την απόθεση-που έγινε φυσικά ταφή απορριμμάτων; Ο Δήμος Πύργου προσέφυγε στη δικαιοσύνη… Και μια μέρα μετά, το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα του, χορήγησης προσωρινής διαταγής. Απαγορεύοντας … κάθε πράξη που τείνει στην παρεμπόδιση εναπόθεσης των στερεών αστικών αποβλήτων – απορριμμάτων και… στην εν γένει χρήση του προαναφερόμενου χώρου του δήμου Πύργου.

Στο μεταξύ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δήμος Πύργου κατά της απόφασης του Δασάρχη, θα συζητηθεί στις 7 Ιανουαρίου…

 

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν απλά ότι μια νέα ανεξέλεγκτη χωματερή στήθηκε μέσα σε Δάσος, με συναίνεση Αρχών και αρχόντων, με αποθέωση του παραλογισμού και της παρανομίας!!! Η μια κρατική υπηρεσία απαγορεύει, η άλλη επιτρέπει, κι ανάμεσα η αυτοδιοίκηση ενεργεί όπως της αρέσει!!!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αμαλιάδας δεν πρόκειται να επιτρέψει τη συνέχεια του διαρκούς εγκλήματος, ενός εγκλήματος που υποθάλπει η αδιαφάνεια και μια ιδιότυπη διαπλοκή των τοπικο - αυτοδιοικητικών θεσμικών. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει τη θέση του στην υπόθεση διαχείρισης απορριμμάτων.

Στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι Δήμοι και οι δημότες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μικρές αποκεντρωμένες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ιδιοκτησία ομάδας Δήμων, υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν και τους καρπούς αυτής της διαχείρισης.

Αντίθετα με αυτό που κεντρικά προωθείται από «συστημικούς» αυτοδιοικητικούς και εταιρίες. Δηλαδή τα τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων με επιτόπια ταφή των υπολειμμάτων, όπου οι εργολάβοι «διαχειριστές» κερδίζουν τα πάντα, αξιοποιώντας εμπορεύσιμες πρώτες ύλες: (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό) , ενέργεια: (βιοαέριο), υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικές ύλες (λίπασμα, κομπόστ) και ταυτόχρονα χρεώνουν με υπέρογκα κόστη τους Δήμους οι οποίοι θα επιβαρύνουν τους πολίτες με δυσβάστακτα τέλη.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή ούτε από την περιβαλλοντική, ούτε και από την οικονομική και κοινωνική της πλευρά.

Θα παλέψουμε για να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά είναι: Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος με την απαλλαγή της διαχείρισης των σκουπιδιών από πολιτικές και συμφέροντα.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ



.