Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη «Απαιτείται η στελέχωση του ΕΛΓΑ Πάτρας για την καταβολή αποζημιώσεων στους καλλιεργητές πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα»






Ερώτηση στη Βουλή (13-12-2013) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου  προς το αρμόδιο Υπουργείο με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες και πολυήμερες βροχοπτώσεις και καταιγίδες) που σημειώθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες, από τα οποία η καλλιέργεια της πατάτας, που απαριθμεί πάνω από 22.000 στρέμματα  στο νομό Ηλείας αλλά και η καλλιέργεια της πατάτας στο νομό Αχαΐας έχει  υποστεί σημαντικότατες ζημιές που φτάνουν στο 80% της παραγωγής.
Συνοπτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Ύστερα από την έντονη χαλαζόπτωση το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην  ευρύτερη  περιοχή των Λεχαινών πάνω από 1.500 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μπορεί να ειπωθεί ότι η έντονη χαλαζόπτωση στις 23/11/2013 αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τους καλλιεργητές της περιοχής.
Με δεδομένο ότι σωρευτικά στο διάστημα 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%,  αλλά και ότι υπέστησαν βλάβη οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με αγροτικά εφόδια  τους παραγωγούς κάθε καλλιέργειας, θεωρούμε αναγκαία την  άμεση αποζημίωση  από τον ΕΛΓΑ των πατατοπαραγωγών  των νομών Ηλείας και Αχαΐας.
Όμως η αποψίλωση των υπαλλήλων στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΠΑΤΡΑΣ, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από εμάς, αλλά και από πολλούς άλλους αγροτικούς φορείς της περιοχής, καθυστερούν και τις εκτιμήσεις και την όλη διαδικασία (αιτήσεις –έγγραφα κλπ) για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης. Η τραγική έλλειψη προσωπικού δημιουργεί κίνδυνο στη διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης των δηλώσεων καλλιέργειας και των εκτιμήσεων.
 Η δέσμευση της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι ότι οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται σε διάστημα εντός τριών (3) μηνών από την  αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση η αναγγελία τυγχάνει να είναι την περίοδο έναρξης της συγκομιδής της πατάτας.
Οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Υπουργό τι ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε να στελεχωθεί άμεσα με το απαιτούμενο προσωπικό ο ΕΛΓΑ της Πάτρας, για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησής του για άμεση αποζημίωση εντός του τριμήνου;


.