16/12/2013 Απαράδεκτη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης -πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας τετραμελούς οικογένειας για οφειλές προς εταιρεία κινητής τηλεφωνίας: της βουλευτού Νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη



         Απάντηση δόθηκε στην Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, σε συνεργασία με είκοσι τέσσερις (24) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας 4μελούς για χρέη σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
       Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης εάν θεωρεί νόμιμη και συμβατή με την συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του δικαιώματος στην πρώτη κατοικία την πρακτική πλειστηριασμών έναντι της πρώτης κατοικίας και εν προκειμένω για το ανεξόφλητο ποσό των 200 ευρώ σε λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας και σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογες πρακτικές.

  Στην απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. Β13-599/05-12-2013) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
"[…] μέχρι την 31-12-2013, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτου [] που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του κάθε οφειλέτη εφόσον η αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται οριζόντια για όλους [].
Σχετικά με την περίπτωση που αναφέρεται στην εν λόγω Ερώτηση και από τα πραγματικά περιστατικά [] δεν διενεργήθηκε πλειστηριασμός την 23/10/2013".
      Η απάντηση του κ. Υφυπουργού Ανάπτυξης αναδεικνύει το πόσο μακριά και απέναντι από τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων μας βρίσκεται η μνημονιακή διαχείριση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Υφυπουργός αρκείται να μας «ενημερώσει» ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι 31-12-2013 γιατί το ορίζει σχετικός νόμος και γι αυτό δεν υλοποιήθηκε ο πλειστηριασμός την 23/10/2013.
   Στην πραγματικότητα ο πλειστηριασμός διακόπηκε λόγω της άμεσης κινητοποίησης την 23/10/2013 αλλά και τις προηγούμενες ημέρες των αγωνιζόμενων κατοίκων στην πόλη του Πύργου και των εργαζομένων του σωματείου της εταιρείας της κινητής τηλεφωνίας.
    Βεβαίως δεν λάβαμε καμία απάντηση από τον κ. Υφυπουργό για τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να συμμορφωθούν και να μην προχωρούν σε ανάλογες πρακτικές.
  Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν στεκόμαστε μόνον στην καταγραφή της ζοφερής πραγματικότητας. Αγωνιζόμαστε εντός και εκτός του Κοινοβουλίου για το σταμάτημα της μνημονιακής λεηλασίας. Γι αυτό το λόγο καταθέσαμε πρόσφατα Τροπολογία για την περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών και την απαγόρευση της άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης των δανείων μας στα ξένα Hedge Funds και εν γένει σε τρίτους και διεκδικούμε την υπερψήφιση της από την Εθνική Αντιπροσωπεία.






.