Επιτακτική ανάγκη η παύση λειτουργίας και αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση “Λίμνες” του Δήμου Πύργου, Νομού Ηλείας και η μη μεταφορά - εγκατάσταση δεματοποιητή στην ίδια θέση

11/11/2013


Της βουλευτού Νομού Ηλείας Έφης Γεωργοπούλου-ΣαλτάρηΕπίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής ν. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με αφορμή τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής για να μην γίνει σκουπιδότοπος η θέση "Λίμνες" και να μην εγκατασταθεί εκεί ο δεματοποιητής.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε την 05/11/2013 αναφέρονται τα εξής:

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 4829/16-7-2010 έγγραφο της αποφάσισε την παύση  λειτουργίας δεκατεσσάρων (14)  ενεργών ΧΑΔΑ. Μεταξύ αυτών είναι και ο ΧΑΔΑ στη θέση «Λίμνες» της Τ.Κ.  Αλφειούσας Δήμου Πύργου ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα από τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας ενώ προσφάτως προστέθηκε και ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Για τον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ είχε επιβληθεί πρόστιμο από τη Ν.Α Ηλείας τον Αύγουστο του 2010, ύψους 34.000 ευρώ στον τότε Δήμο Βώλακος λόγω συνέχισης απόθεσης απορριμμάτων, ενώ η αποκατάστασή του ουδέποτε άρχισε αν και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 76.000 ευρώ (απόφαση ΥΠΕΚΑ 115939/3-2-12).
 Η συνέχιση της λειτουργίας του παράνομου ΧΑΔΑ βασίστηκε σε συνεχείς κηρύξεις έκτακτης ανάγκης από το 2012 μέχρι το τέλος του προηγουμένου μηνός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων δήμων. Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι λόγω της λήξης άδειας λειτουργίας του δεματοποιητή στη θέση «Ποτόκι» ο Δήμος Πύργου,  προχώρησε  στην απευθείας ανάθεση του έργου «Κατασκευή Εγκαταστάσεων και διαμόρφωσης χώρου για τη μεταφορά στη θέση Λίμνες Δ.Ε. Βώλακος του συγκροτήματος δεματοποίησης», προϋπολογισμού 70.000,00 €.
Δεδομένου ότι,
•              η συγκεκριμένη θέση έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις  στο περιβάλλον
•              οι εν λόγω διαδικασίες έχουν δίκαια προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, οι οποίοι υπερασπίζονται την υγεία τους και το περιβάλλον.
Βάσει όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)                   Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να κλείσει και να αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ στη θέση «Λίμνες», εφ’ όσον έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση;
2)                   Τι προτίθεται να πράξει ώστε να πάψουν οι διαδικασίες μεταφοράς και εγκατάστασης του δεματοποιητή από τη θέση «Ποτόκι» (λόγω αποτυχίας κάλυψης των χρονοδιαγραμμάτων και της συνεχιζόμενης ρύπανσης) στην θέση «Λίμνες» καθώς είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τις ίδιες και δυσμενέστερες επιπτώσεις;
.