«Όλη η Ελλάδα, Μανωλάδα»


Επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, για το ζήτημα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στη Μανωλάδα.

Οι βουλευτές, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν ότι οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών γης  και η εργοδοτική τρομοκρατία μας παραπέμπουν σε καθεστώς δουλείας περασμένων αιώνων. Επίσης, επισημαίνουν ότι, όταν η ανασφάλιστη εργασία γενικεύεται, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, η συλλογική διαπραγμάτευση καταρρέει και η Μανωλάδα γίνεται κανόνας σε όλη την επικράτεια.
Τέλος, οι βουλευτές, εκφράζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ρωτούν, μεταξύ άλλων,  τον αρμόδιο Υπουργό: 
Ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η νόμιμη παραμονή και απασχόληση, η ισότιμη αντιμετώπιση με τους Έλληνες εργάτες, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η υγιεινή και ασφαλής διαβίωση και εργασία, καθώς και η προστασία των μεταναστών εργατών γης από κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία εις βάρος τους.
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην υπάρξει παρόμοια καθυστέρηση στο μέλλον όπως επίσης και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων.
Αν προτίθεται να αποσυνδέσει την ανανέωση της άδειας παραμονής από την υποχρέωση απόδειξης συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων (120 σήμερα για εξαρτημένη εργασία) ή έστω να μειώσει δραστικά τον απαιτούμενο αριθμό αυτών.
Και, τέλος, δεδομένης σήμερα της σύνδεσης των ημερών ασφάλισης με την έκδοση άδειας παραμονής, αν έχει ολοκληρωθεί η ασφάλιση των εργατών που δέχτηκαν επίθεση και αν έχουν εκδοθεί οι άδειες παραμονής τους.
                                                                                            27.6.2013


.