ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


     ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΤΑΡΗ, Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

           Η δικομματική Κυβέρνηση  Βενιζέλου και Σαμαρά, μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και περιορισμένης χρονικής διάρκειας,  ετοιμάζεται να εκτελέσει ακόμα ένα από τα «συμβόλαια θανάτου» που έχει αναλάβει στους τομείς του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.


         Μετά την επίθεση στην ΕΡΤ αυτή τη φορά η εγκληματική συνέργεια κυβέρνησης και τρόικας ολοκληρώνεται με το νέο καταστροφικό πολυνομοσχέδιο. Αρχιτέκτονας στην κατεδάφιση της Δημόσιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αναδεικνύεται  ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος  και το επιτελείο του. Άλλωστε πρόσφατα δήλωσε ότι «Μπορεί πυλώνας της εκπαίδευσης στον τόπο μας να είναι η δημόσια εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μας αποτρέπει να έχουμε υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως αυτή του Ομίλου ΑΚΜΗ. Τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή[...]»
Αυτή τη «νέα» εποχή την ζουν πλέον οι σπουδαστές και οι  φοιτητές των ΤΕΙ και ΑΕΙ εξαιτίας του σχεδίου ΑΘΗΝΑ
        Καταργεί, λοιπόν, σήμερα με τη «βούλα του νόμου» τρεις ολόκληρους τομείς στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, πριν ακόμη από την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο, οριζόντια, αυθαίρετα και χωρίς καμιά απολύτως μελέτη.  Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις.  Υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφισή του! Αποφασίζουμε - διατάσσουμε - απολύουμε.
        Όπως αποκαλύπτεται από την Αιτιολογική Έκθεση στο Σχέδιο Νόμου «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν. 4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις», σήμερα οδηγούνται στον «ξαφνικό θάνατο» της ανεργίας χιλιάδες καθηγητές. Κοντά σε αυτούς και πολλές χιλιάδες μαθητές, που θα αναζητούν από τον Σεπτέμβρη το σχολείο τους... Πέραν όμως από την άμεση ικανοποίηση της δημοσιονομικής βουλιμίας της τρόικας, παραχωρείται με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο φιλέτο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα.
            Με την ίδια λογική κρίνεται σκόπιμο, μέσω της παραγράφου 5 του Άρθρου 82 του ίδιου νόμου, «τα δημόσια ΙΕΚ να συνιστούν περιφερειακές - αποκεντρωμένες υπηρεσίες, της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα ο επιδιωκόμενος σκοπός τους και να καταστεί η λειτουργία τους περισσότερο εύρυθμη και αποτελεσματική», δηλαδή, σε απλά ελληνικά, να απομακρυνθούν και αυτά από το κύριο σώμα της εκπαίδευσης για να τα κατασπαράξουν ευκολότερα τα ιδιωτικά τρωκτικά.
         Συνολικά, με αυτό τον σχεδιασμό η Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα περιθωριοποιείται και έτσι είναι ακόμη πιο εύκολο να καταργηθεί οριστικά.
         Είναι προφανές ότι διάλεξαν τους πλέον δυναμικούς τομείς της ΤΕΕ για αρχή, και μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να καταργήσουν  τους υπόλοιπους και να ξεκινήσουν παράλληλα επίθεση και στο σύνολο της Εκπαίδευσης εξωθώντας στην διαθεσιμότητα-απόλυση καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Πληροφορικής κλπ.
         Με την κατάργησή αυτών των τομέων στη ΤΕΕ δεν απολύονται μόνο οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, αλλά συγχωνεύονται και τελικά διαλύονται πολλά σχολεία. Έτσι, από Σεπτέμβρη θα υπάρχουν διαθέσιμοι και άλλοι «περισσευούμενοι πληβείοι» μαθητές και καθηγητές από την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
          Αξίζει να σημειωθεί πως οι τομείς Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε εργαστήρια, άρα είναι πολύ εύκολο να καλυφθούν με το αζημίωτο οι εκπαιδευτικές ανάγκες χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί που καταργούνται είναι μακράν οι πολυπληθέστεροι τομείς-ειδικότητες. Ανήκουν  δε στους ανερχόμενους και «υγιείς» τομείς, στους οποίους δεν θα μπορούσε κανείς να βρει εύκολα ψεγάδια κακοδιαχείρισης ή ευκαιρίες για συγχωνεύσεις. Αποτελούν, επιπλέον, τους πλέον οικονομικούς και ορθολογικά κατανεμημένους, καθώς τα τμήματα αυτά έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών, άρα οι υποδομές αξιοποιούνται πλήρως. Τέλος, είναι οι τομείς που εμφάνιζαν από τα περισσότερα ελλείμματα σε εκπαιδευτικό προσωπικό στη μελέτη αποτύπωσης της ΤΕΕ αλλά και στα λειτουργικά κενά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Με αυτήν τη λύση απολύουν αρχικά αυτούς που έχουν εξασφαλισμένο ωράριο. Στη συνέχεια, τους υπόλοιπους θα τους απολύσουν ως υπεράριθμους.
         Πριν συμβεί αυτό, όλοι οι αρχιτέκτονες αυτού του καταστροφικού σχεδίου της δημόσιας παιδείας, κυβέρνηση και τρόικα,  πρέπει να κηρυχθούν εχθροί της μόρφωσης των παιδιών των πλέον δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων.
        Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών. Προς τούτο δηλώνεται προς πάσα κατεύθυνση, σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ότι στο σχολείο που οραματίζεται και θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  δεν περισσεύει κανείς.  Το ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται απολύτως στο κύρος, την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού.
          Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της πολιτικής ζωής της χώρας δεν χωρούν αναβολές. Χθες ήταν γενικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά οι ιδιωτικοί, κατόπιν οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες, σήμερα πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι: καθηγητές, σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία, υγειονομικοί και πάει λέγοντας.     
      Είναι επιβεβλημένο  να ενταθεί ο ενωτικός  αγώνας  των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για να μην ψηφιστεί το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο. Ήρθε η ώρα να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση της καταστροφής! Να τελειώσει ο εφιάλτης!
        Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ συμπαρίσταται στους  εργαζόμενους, που αγωνίζονται για την άμεση ανάκληση των μαζικών απολύσεων. Η συλλογική-ενωτική παρουσία των εργαζομένων στις απεργιακές  συγκεντρώσεις της 16ης  και 17ης  Ιουλίου πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία ενός διαρκούς και κλιμακούμενου αγώνα με στόχο την ανατροπή.

 Υ.Γ. Με επείγουσα  εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανοίγει   νέος γύρος απογραφής και ακολούθως «ξεφορτώματος» προσωπικού στα ΝΠΙΔ και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό της πίεσης χρόνου, ότι η εγκύκλιος πρέπει να φτάσει σε όλους αυτούς τους φορείς έως τις 19 του μήνα, ενώ η απογραφή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Αυγούστου!  Με τον τρόπο αυτό το αρμόδιο υπουργείο προετοιμάζει τις επόμενες ομάδες υπαλλήλων που θα μπουν στο καθεστώς  της διαθεσιμότητας – απόλυσης ώστε να συμπληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ο αριθμός των 25.000 ατόμων που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;


.