Ομιλία της βουλευτού Νομού Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» (17.3.2013)


Φαίνεται ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη έκδοσή της, έχει πολύ καλές σχέσεις με την καθαριότητα. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι έχουν φέρει τόσα πολυνομοσχέδια-σκούπα που έχουν σαρώσει την ελληνική κοινωνία. Μόνο που, αντί για άρωμα πάστρας, αναδίδεται μια μόνιμη δυσοσμία από τους πολλούς και ξαφνικούς θανάτους.

Ό,τι είχαν σαν ευσεβείς πόθους το προηγούμενο διάστημα για τα εργασιακά, με την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, την εξεύρεση πόρων αποκλειστικά από αυτούς που στύβουν όλο αυτό το διάστημα σαν λεμονόκουπες, το υλοποιούν τώρα. Στον αντίποδα, τα πολύ υψηλά εισοδήματα παραμένουν όχι μόνο σε καθεστώς προστασίας, αλλά επιπροσθέτως με περισσότερες φοροαπαλλαγές. Απόδειξη και η μη αξιοποίηση τόσο καιρό της περιβόητης Λίστας Λαγκάρντ (όπως και πολλές άλλες λίστες), που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας που υποφέρει.
Το παρόν νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος και άλλα τινά δεν εφαρμόζει απλώς γενικά και αόριστα μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και φιλοσοφία. Είναι η πιστή υποταγή στις αδηφάγες ορέξεις της τρόικας, που οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραχωρώντας στους ιδιώτες «πεδίον δόξης λαμπρό».
Όσον αφορά το θέματα της Παιδείας, μετά την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, σήμερα βλέπουμε τις προγραφές 2.500 εκπαιδευτικών των 50 ειδικοτήτων που καταργούνται στην τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση, οι οποίοι πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν αν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο!
Φυσικά, δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση, συζήτηση, μελέτη. Συλλήβδην όλα τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, με τις ειδικότητες που καταργούνται, οι 20.000 μαθητές τώρα, και πολλές χιλιάδες στο μέλλον, πετιούνται στον Καιάδα της ανειδίκευτης εργασίας. Δεν είναι όμως μόνο η περιφρόνηση προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους που η απόκτηση μιας ειδικότητας μέσω της μεταγυμνασιακής δημόσιας δωρεάν παιδείας ήταν η μόνη διέξοδος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Είναι και η εκ του πονηρού περιθωριοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και μάλιστα με κατάργηση ειδικοτήτων με υψηλή ζήτηση και δυνατότητα απορρόφησης: Υγείας - Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών και Αισθητικής - Κομμωτικής. Και όλα αυτά προς όφελος ‒οποία πρωτοτυπία!‒ των ιδιωτικών ΙΕΚ και ΚΕΚ, που καραδοκούν.
Για να καταδείξουμε το σχέδιο εκχώρησης ολόκληρης της δημόσιας παιδείας στα χέρια των ιδιωτών, πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στην ψήφιση, τον περασμένο Ιανουάριο, του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αυτό άνοιξε την πόρτα στην ίδρυση και πιστοποίηση της μη τυπικής εκπαίδευσης. Η ηγεμονία της ιδιωτικής επί της δημόσιας εκπαίδευσης συνεχίστηκε με την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου. Με αυτό, δημόσιες δομές Παιδείας, Υγείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να ιδρύουν ιδιωτικά ΙΕΚ ως εταιρείες.
Το σενάριο της αποδόμησης της δημόσιας παιδείας συνεχίστηκε με το Σχέδιο «Αθηνά». Με αυτό, καταργήθηκαν τμήματα ΤΕΙ που είχαν υψηλές επιδόσεις και υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι, για τα επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση δημιουργείται  χώρος στην ιδιωτική εκπαίδευση, φυσικά μόνο για όσους θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Όσοι δεν αντέχουν ας μείνουν ημιμαθείς, ανεπάγγελτοι, με μόνη προοπτική αυτήν του φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Μην ξεχνάμε και τον όρο «μαθητεία» που εισάγεται, όπου οι μαθητές στο τέλος των σπουδών τους θα δουλεύουν για ένα χαρτζιλίκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταργούμενοι τομείς (Υγείας - Πρόνοιας και Αισθητικής - Κομμωτικής) δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις σε εργαστήρια, άρα θα είναι πολύ εύκολο να καλυφθούν οι ανάγκες από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις. Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος πρόσφατα παρευρέθηκε σε εγκαίνια του ΙΕΚ «ΑΚΜΗ», το οποίο είχε εμπλακεί στο Σχέδιο «Αθηνά» και περιλαμβάνει ειδικότητες οι οποίες καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Επιπροσθέτως, στους συγκεκριμένους τομείς που καταργούνται η πλειονότητα των σπουδαστών είναι κορίτσια (πάνω από 80%). Άρα στην ουσία αποκλείονται οι γυναίκες από την επαγγελματική εκπαίδευση. Συμπτωματικά, αυτές οι ειδικότητες αποτελούν ουσιαστικά τη μοναδική διέξοδο του γυναικείου πληθυσμού από 16 έως και άνω των 50 ετών στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πλην όλων των άλλων, λοιπόν, το νομοσχέδιο αποδεικνύεται και σεξιστικό! Για άλλη μια φορά οι γυναίκες μπαίνουν στο στόχαστρο.
Δεν νομίζω να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν στα δημόσια ΙΕΚ κάποιο τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως μας λένε.
Γιατί δεν υπάρχουν οι καταργούμενες ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ.
Γιατί τα δημόσια ΙΕΚ είναι ινστιτούτα κατάρτισης μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Γιατί, πολύ απλά, δεν είναι δωρεάν. Τώρα οι σπουδαστές καταβάλλουν 376 ευρώ το εξάμηνο.
Γιατί στην περιφέρεια το ένα ίσως και μοναδικό ΙΕΚ βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νομού, που απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις έδρες των περισσότερων ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ.
Μαζί με τις 50 ειδικότητες καθηγητών που καταργούνται πρέπει να προσθέσουμε άλλες δύο, αυτές της ιταλικής και της ισπανικής φιλολογίας. Γλώσσες του ευρωπαϊκού Νότου, θα μου πείτε, τι τις θέλουμε; Εμείς έχουμε τα μάτια και την ψυχή μας στραμμένα στο Βορρά, με αυτά θα ασχολούμαστε; (Τελευταία στιγμή μία ώρα πριν την ψήφιση οι δύο ειδικότητες εξαιρέθηκαν).
Επίσης, η αναλγησία σας είναι τέτοια, που δεν εξαιρείτε από τη διαθεσιμότητα ακόμη και εκπαιδευτικούς με σοβαρές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα πολυνομοσχέδια που φέρνετε κάθε τόσο με μεγάλη σπουδή, κύριοι της κυβέρνησης, όπως και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δικαίως έχουν χαρακτηριστεί «συμβόλαια θανάτου». Χιλιάδες εργαζόμενοι, από αυτούς της ΕΡΤ έως τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες, δυστυχώς δεν θα είναι τα τελευταία θύματα «προγραφών». Όσο και να λέτε πως είναι οι τελευταίες θυσίες, οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν είναι αλήθεια, και εσείς βέβαια καλύτερα, γιατί κάθε φορά αναγκάζεστε να λέτε ψέματα.
Αυτό το σχέδιο εξολόθρευσης της ελληνικής κοινωνίας δεν θα σας αφήσουμε να το ολοκληρώσετε. Ο ίδιος ο λαός που τόσο πολύ περιφρονείτε τώρα θα σας στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας.


.