Πολυμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μανωλάδα


Την Ηλεία επισκέφθηκε σήμερα 19-4-2013 πολυμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα αποτρόπαια γεγονότα στην Μανωλάδα. Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Πάνο Σκουρλέτη, την  Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτή Ηλείας, Θεανώ Φωτίου, βουλευτή Επικρατείας, Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτή Σερρών, Κώστα Ζαχαριά, βουλευτή Αρκαδίας, Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας,  τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Τασία Χριστοδουλοπούλου και Πάνο Λάμπρου, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Μαρματάκη και Ηλία Χρονόπουλο, γραμματέα της Νεολαίας, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων.

Πρώτος σταθμός η  Μανωλάδα  όπου μαζί με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ της οργάνωσης του Κάμπου, τον υπεύθυνο του Αγροτικού τομέα του Νομού Κυριάκο Μπίστα, τον  Κώστα Παναγιωτόπουλο,  υπεύθυνο για την περιοχή της Μανωλάδας και μεγάλο αριθμό μελών  νεολαίας και φίλων  του  κόμματος πραγματοποιήθηκε συνάντηση με  φραουλοπαραγωγούς και κατοίκους της περιοχής.
 Στη συνέχεια το κλιμάκιο συνοδευόμενο από  μεγάλο αριθμό μελών του κόμματος και της νεολαίας, και φίλων  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  επισκέφθηκε καταλύματα των μεταναστών εργατών που εργάζονται στα φραουλοχώραφα  και συζήτησαν  με τους ίδιους τους μετανάστες και διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες  διαβίωσης τους.
Έπειτα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας ταξίαρχο κ. Ανδρικόπουλο όπου έγινε ενημέρωση για τις συλλήψεις των δραστών των εγκληματικών ενεργειών εις βάρος των αλλοδαπών εργατών που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. Στη συνέχεια  το κλιμάκιο επισκέφθηκε και την Εισαγγελέα Αμαλιάδας κ. Τζίβα, για να ενημερωθεί για την πορεία των νομικών διαδικασιών εις βάρος των συλληφθέντων.
Επίσης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  αποτελούμενη από τον  Κώστα Ζαχαριά, βουλευτή Αρκαδίας και τον Τάκη Μυλωνόπουλο ,μέλος της ΝΕ Ηλείας  και  υπεύθυνο τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  στο νομό  επισκέφτηκε στο νοσοκομείο του Πύργου τους τραυματίες αλλοδαπούς εργάτες- θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων  
 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης και η Εφη Γεωργοπουλου Σαλταρη  δήλωσαν: «Το περιστατικό της Μανωλάδας ήταν ένα ακραίο και, δυστυχώς, όχι μεμονωμένο περιστατικό ρατσιστικής βίας που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι μετανάστες εκεί εργάζονται στην παραγωγή της φράουλας, χωρίς δικαιώματα, αποτελούν αντικείμενο σκληρής  εκμετάλλευσης, ενώ ακόμα και οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι τουλάχιστον προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι εικόνες αυτές θυμίζουν εποχές αμερικανικού Νότου και δουλεμπορίου, βγαλμένες από τον 19ο αιώνα. Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013. Η οργανωμένη πολιτεία, επί τόσα χρόνια, όχι μόνο είναι απούσα, αλλά έχει συμβάλει, με την ρατσιστική πολιτική της και την ανοχή στην μαύρη εργασία, σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Έτσι, η παρουσία του κ. Δένδια, σήμερα στη Νέα Μανωλάδα και οι δεσμεύσεις του για ανοχή μόνο στα θύματα της ρατσιστικής εργοδοτικής βίας, δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά και απόλυτα αναποτελεσματική. Η χορήγηση εγγράφων, για να ζουν και να εργάζονται νόμιμα οι μετανάστες, αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η στοιχειώδης νομιμότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην περιοχή. Άλλωστε αυτό αποτελεί αίτημα και των ίδιων των κατοίκων και των φραουλοπαραγωγών» 




.