ΔΕΗ: Ο «ΒΕΛΗΓΚΕΚΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»


Στο 2013, τρίτο έτος εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα, δυστυχώς το ζούμε και αυτό! Η ΔΕΗ καλείται από το κράτος «φοροεισπράκτορα» να παίξει το ρόλο του «Βεληγκέκα», όπου όλοι ξέρουν πώς παρουσιάζεται στο παραδοσιακό ελληνικό θέατρο σκιών. Στην αγωνιώδη προσπάθεια της εξουσίας να επιβληθεί και να εφαρμόσει τις ανάλγητες και φορομπηχτικές ορέξεις της, ο «Βεληγκέκας» ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα μέσο εκβιασμού της κοινωνίας. Ο σημερινός ρόλος της ΔΕΗ είναι διαφορετικός από αυτόν για τον οποίο ιδρύθηκε.
 Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει για την χώρα, την οικονομία, αλλά και για τον λαό η Δ.Ε.Η., θα πρέπει να γυρίσουμε την μνήμη μας, αρκετές δεκαετίες πίσω, τότε που οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, όπου ηλεκτροδοτούν μόνον τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Φυσικά, στις πιο απόμακρες περιοχές που ήταν ασύμφορο, το έργο αυτό το ανέλαβαν κάποιες μικρές Δημοτικές Επιχειρήσεις, προσπαθώντας να ηλεκτροδοτήσουν κομμάτια των περιοχών, όχι πάντα με επιτυχία.
Τον Αύγουστο του 1950 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) για να λειτουργήσει "χάριν του δημοσίου συμφέροντος", με απώτερο σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, θα κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.
Σήμερα, την ίδια ώρα που οι μικροεπιχειρήσεις  κλείνουν κατά χιλιάδες, οι άνεργοι υπερβαίνουν τα 1,3 εκατομμύρια και όσοι έχουν εργασία ή είναι στη σύνταξη πασχίζουν να «βγάλουν» το μήνα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της δραστικής περικοπής αποδοχών, οι προτεινόμενες από τη διοίκηση της ΔΕΗ αυξήσεις τιμολογίων συνιστούν ύβρη κατά ολόκληρης της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα τα φορολογικά βάρη (χαράτσια) που σχετίζονται με τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και το σύνολο των τελών και λοιπών χρεώσεων που ενσωματώνονται σήμερα σε αυτά, έχουν οδηγήσει το κόστος του ρεύματος να αποτελεί μόνον ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.
Έλεος πια, με αυτήν την ιστορία της ΔΕΗ και των χρεώσεων που καλείται να πληρώσει ο κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, επαγγελματίας ή μικροεπιχειρηματίας σε αυτόν τον τόπο, για να συντηρήσει την «ιερή αγελάδα» που λέγεται ΔΕΗ και να εξυπηρετήσει τις φορομπηχτικές διαθέσεις της κάθε κυβέρνησης. 
Μια εταιρεία κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που εκτός από συλλογή φόρων και συνεχών ανατιμήσεων των τιμολογίων της, ταλαιπωρεί το κοινό με απαρχαιωμένη οργανωτική δομή και στελέχη «μανδαρίνους» τοποθετημένους μέσα σε κλειστά γραφεία, αποτέλεσμα ρουσφετολογικής τακτικής που εφαρμόστηκε στη ΔΕΗ όλες τις περασμένες δεκαετίες. Έτσι λοιπόν, αποκομμένοι και προστατευμένοι από τη λαϊκή οργή αποφάσισαν εν μία νυκτί να θέσουν σε εφαρμογή την αναστολή των ταμείων εισπράξεων για κάποιες ημέρες της εβδομάδας στην Ηλεία.
 Μήπως αυτό εκτός από την αδιαφορία για τον πολίτη-πελάτη και τις συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα τις ημέρες πληρωμών (ουρές, αντιπαραθέσεις, εκνευρισμοί κλπ), καθώς και με τους εντελώς ακατάλληλους χώρους υποδοχής (έλλειψη καθισμάτων, στεγάστρου, συστήματος προτεραιότητας, υποδομές ΑΜΕΑ…), σημαίνει μετά την απαξίωση, την οριστική κατάργηση των καταστημάτων της ΔΕΗ; Διότι σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, ενέργειες σαν τη συγκεκριμένη οδήγησαν στο κλείσιμο των καταστημάτων σε Ιθάκη, Ζαχάρω, κάτω Αχαΐα, Βόρεια Πάτρα κ.α. Αποτελεί άραγε αυτό κεντρική πολιτική κατεύθυνση της διοίκησης της ΔΕΗ, ή πρωτοβουλία κάποιων στελεχών της περιφέρειας;
Για ποιό λόγο αναστέλλεται η λειτουργία των ταμείων σε Αμαλιάδα και Λεχαινά και τι σκοπό εξυπηρετεί αυτό; Αποτελεί μήπως μέρος ενός γενικού σχεδίου εξορθολογισμού δαπανών και περικοπών που υφίσταται η χώρα; Ή μήπως έχει σχέση με την εφαρμογή ενός άλλου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και επιχειρηματικών ομίλων για την εξυπηρέτηση των τωρινών καθώς και μελλοντικών πελατών της ΔΕΗ, που προβλέπει ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων τύπου franchising; Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό – το ηλεκτρικό ρεύμα – μετατρέπεται σε εμπόρευμα και περνά εξολοκλήρου στα χέρια ιδιωτών. Η εταιρία που δημιουργήθηκε από το λαό, μέσα από τις δικές του οικονομικές θυσίες και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν, ξεπουλιέται πλέον στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή η παραμονή του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρισμού.  Να λειτουργεί για κοινωνικό και όχι καθαρά εμπορικό όφελος, με κοινωνικό έλεγχο και με μια ισορροπημένη διαχείριση των φυσικών πόρων, αξιοποιώντας παράλληλα τις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Η ΔΕΗ να πάψει να αποτελεί μέσο πλασαρίσματος χαρατσιών και διαφόρων αμφιβόλου νομιμότητας τελών για να εξυπηρετεί το κράτος φοροληστή.
Έτσι μόνο θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο της κύρος στην ελληνική κοινωνία και να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΗΛΙΔΑΣ


.